<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Cultuur

Lord of the Rings-acteur speelt Sint-Patrick in nieuwe film

Anton de Wit 17 maart 2020
image
John Rhys Davies speelt de titelrol in 'I Am Patrick' Foto: CNS photo/courtesy CBN

“Wat Sint-Patrick bereikt heeft is echt opmerkelijk”, aldus John Rhys Davies, die de Ierse heilige speelt in een vandaag verschenen film. “Dankzij hem ontwikkelde Ierland zich van een van de meest woeste landen ter wereld tot het licht van het noorden.”

Acteur John Rhys-Davies is misschien het bekendst vanwege zijn rol als de koppige dwerg Gimli in de filmtrilogie Lord of the Rings – al heeft hij meer dan 260 films en televisieseries op zijn naam staan, waaronder bijvoorbeeld ook een blockbuster als Indiana Jones.

Zijn meest recente rol is die van Sint-Patrick, de patroonheilige van Ierland, in I Am Patrick. Deze film gaat vandaag – 17 maart, St. Patrick’s Day – in première, en is vooralsnog slechts korte tijd en alleen in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk in de bioscoop te zien. Of de film later ook in onze streken te zien zal zijn, is nog niet bekend.

Hele prestatie

Wat hem aantrok in de rol van de heilige uit de vijfde eeuw? In een interview met het Amerikaanse persbureau CNS zei Rhys-Davies kortweg: “De man zelf.”

“Als de scriptschrijvers Patrick iets controversieels hadden laten doen, had ik gezegd: Kom op, noem me het hoofdstuk en het vers waarop je dat baseert!”

“Wat hij bereikt heeft is echt opmerkelijk. Hij ging naar Ierland als een slaaf, en het eiland dat hij bezocht was een nachtmerrie: mensenoffers, zeer pijnlijke martelingen, mensen die in angst en bijgeloof leefden. En toch, dankzij hem ontwikkelde Ierland zich van een van de meest woeste landen ter wereld binnen enkele eeuwen tot het licht van het noorden. Wat een prestatie! Wie zou niet willen meespelen in een film die onderzoekt hoe dat is gebeurd?”

Ontvoerd en ontsnapt

Patricius werd tegen het einde van de vierde eeuw geboren in wat toen de Romeinse streek Brittania was – het huidige Engeland. Als 16-jarige jongen werd hij door Ierse heidenen ontvoerd en als slaaf naar Ierland gebracht. Hij ontsnapte en keerde terug naar Groot-Brittannië. Tien jaar later voelde hij zich echter geroepen om als zendeling naar Ierland terug te keren. Er zijn twee boeken van hem overgeleverd, Belijdenis en de Brief aan de soldaten van Coroticus.

Rhys-Davies is een van de drie Patricks in de film – de oude Patrick, die zijn herinneringen opschrijft in zijn Belijdenis. Andere acteurs spelen de jonge Patrick die is gekidnapt, een slaaf is gemaakt, ontsnapt en studeert voor het priesterschap, en Patrick op middelbare leeftijd, als hij een bisschop is vol missionaire ijver.

Geweldig script

Het bijzondere aan de rol van Rhys-Davies: al zijn scènes zijn alleen met hem gemaakt, met weinig of geen andere acteurs om mee te spelen.

Ja, dat was een uitdaging, vertelt hij, maar: “Als je een script hebt dat zo goed is en een geweldig onderwerp, wat kan er dan fout gaan?”

Veel lezen

“Wat ik zo leuk vind aan Patrick is dat hij zowel een mens als een heilige is. Hij doet Gods werk en hij zal het op zijn eigen manier doen, want zo moet het worden gedaan!”

image
Scène uit 'I Am Patrick' Foto: CNS photo/courtesy CBN

De sleutel tot het spelen van historische figuren? “Veel lezen”, aldus John Rhys-Davies. “Ik ben altijd erg geïnteresseerd geweest in geschiedenis, en ben tamelijk belezen. Als ik de rol van een een historische figuur krijg, hoef ik me amper nog te verdiepen in het milieu en de waarden van de samenleving van toen. Ik kan de man zelf bestuderen.”

Loopje

Ja, zo erkent de acteur, het kan spannend zijn om een ​​religieuze figuur uit te beelden, omdat aanhangers hun begrip van dergelijke personen misschien niet door een filmbewerking willen laten uitdagen. Maar, zo zegt hij: hij is niet het type acteur dat graag een loopje neemt met historische personages.

“Als de scriptschrijvers St. Patrick iets volstrekt controversieels hadden laten doen, dan had ik gezegd: ‘Kom op, noem me het hoofdstuk en het vers waarop je dat baseert!’ Ik heb altijd een hekel aan dergelijke moderne speculaties, bijvoorbeeld dat Christus homoseksueel was.”

Mythen ontkrachten

Wel probeert I Am Patrick veel van de mythen en legenden die door de eeuwen heen rond de Ierse patroonheilige zijn ontstaan, te ontkrachten. Het docudrama van schrijver en regisseur Jarrod Anderson “geeft bioscoopbezoekers de kans om deze populaire heilige te zien als de liefhebber van Christus en verkondiger van het evangelie die hij was”, aldus een recensent van CNS. “Deze biografie op het scherm is dus bijzonder geschikt voor de vastentijd.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.