fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Cultuur

Ons’ Lieve Heer op Solder vindt altaarsteen terug

KN Redactie 23 november 2020
image
Conservator Robert Schillemans met de aangekochte altaarsteen in de huiskerk van Museum Ons’ Lieve Heer op Solder. Foto: Rebekka Mell

Museum Ons’ Lieve Heer op Solder heeft na een tip een altaarsteen gekocht die met “90-95 procent zekerheid” afkomstig is uit de zeventiende-eeuwse Amsterdamse huiskerk.

In het houten blad van het hoofdaltaar in het museum zit een vierkante uitsparing, waar volgens katholiek gebruik een altaarsteen met relikwieën heeft gezeten in de periode dat het museum een huiskerk was (1663-1885).

Waar die altaarsteen gebleven was, was tot nu toe onbekend. Tot het museum onlangs een tip kreeg via veilingsite Catawiki over een vierkante altaarsteen met precies de juiste afmetingen.

Maat klopt precies

Hoewel niet helemaal zeker is dat die steen afkomstig is uit de voormalige huiskerk, denkt Robert Schillemans, conservator religieus erfgoed van het museum, van wel:

“Ik denk dat er zo’n 90-95 procent zekerheid is dat deze steen uit ons altaar komt. Allereerst klopt de maat precies. Ook de Andreas-kruisvorm van 4 van de 5 kruisjes is een aanwijzing voor een Amsterdamse herkomst. En heel belangrijk is de oude tekst met ‘Nicolaus Binnen’ [de Veste] op de steen.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Twee Nicolaaskerken

De verkoper van de altaarsteen vermeldde als plaats van herkomst de vlakbij gelegen St.-Nicolaasbasiliek aan de Prins Hendrikkade in Amsterdam. Beide aan de Heilige Nicolaas gewijde kerken volgen elkaar op in tijd.

De huiskerk die nu museum is, was ‘de Nicolaas binnen de Veste’. Mogelijk bestaat er een verband en zijn de relikwieën uit het altaar van de huiskerk in 1889 in een van de altaren van de basiliek hergebruikt en is de steen daarna gaan ‘zwerven’.

Het museum laat in een persbericht weten de steen, die voorzien is van een zegel, te gaan onderzoeken.