Het oudste schilderij van Nederland is teruggekeerd naar de Munsterkerk in Roermond. Zondag werd een kopie van het eeuwenoude passieretabel door bisschop Harrie Smeets van Roermond onthuld.
Het schilderij, dat achttien scenes uit het leven van Christus toont, is rond 1435 gemaakt als altaarstuk voor de Munsterkerk. Het werk wordt het oudste schilderij van Nederland genoemd. Het origineel bevindt zich in het Rijksmuseum in Amsterdam.
Ter gelegenheid van het 800-jarige jubileum van de Roermondse Munsterkerk is nu, in de woorden van het bisdom, een “heel goede kopie” teruggehangen op zijn oorspronkelijke plek.
Onder meer minister Raymond Knops van Binnenlandse Zaken, gedeputeerde Hubert Mackus van de provincie Limburg en burgemeester Rianne Donders van Roermond waren hierbij aanwezig.
De Munsterkerk (van monasterium dat klooster betekent) werd in de 13e eeuw als kloosterkerk voor de cisterciënzers gebouwd in opdracht van graaf Gerard III van Gelre. Omdat hij de kerk bestemde als grafkerk voor hemzelf en zijn familie moest de kerk meer macht uitstralen dan gebruikelijk was voor een abdijkerk.
Hoewel de kerk in de winterperiode enkel op zaterdag en de 1e zondag van de maand te bezichtigen is, kan men er dagelijks aansluiten bij de Eucharistieviering en nu ook het prachtige passieretabel bewonderen.