fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Cultuur

Tentoonstelling ‘Lieve Maria’ bij Museum Ons’ Lieve Heer op Solder

Luuk van den Einden 13 november 2020
image
'Lieve Maria' draait om het Mariabeeld van Museum Ons' Lieve Heer op Solder. (Foto: Arjan Bronkhorst)

Museum Ons’ Lieve Heer op Solder in Amsterdam nodigt jongeren uit voor de afsluiting van de tentoonstelling ‘Lieve Maria’. Daar zal bisschop Hendriks een lezing over Maria geven.

De tentoonstelling Lieve Maria draait om het ruim driehonderd jaar oude Mariabeeld van de zolderkerk. “Het is een polychroom beeld met prachtige kleuren en veel symboliek”, legt Joseph Lai van het museum uit. Zo staat Maria met haar voeten op een slang, als verwijzing naar het scheppingsverhaal.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Rondom dat beeld is de tentoonstelling ingericht. “Maria heeft een centrale plek in de devotie en daarom heeft ze ook een mooie plek in de kerk gekregen”, aldus Lai.

Mariafeesten

De tentoonstelling is geopend op 8 augustus, Maria Tenhemelopneming, en wordt op een andere belangrijke Mariadatum afgesloten. Dat is 8 december, het feest van de Onbevlekte Ontvangenis.

“Omdat we vanwege de coronamaatregelen maar dertig mensen kunnen uitnodigen, hebben we gekeken naar wie we meer bij de kerk willen betrekken”, zegt Lai. “Dat zijn jongeren, die bovendien ook niet zo vaak naar een museum gaan.”

Bisschop Hendriks

Daarom begint de afsluiting met een maaltijd waar jonge katholieken elkaar kunnen ontmoeten. Ook geeft bisschop Jan Hendriks van het bisdom Haarlem-Amsterdam een lezing. Zijn lezing gaat, met de bijzondere datum indachtig, over de Onbevlekte Ontvangenis.

“Dat is een thema waarover veel onduidelijkheid bestaat, ook onder jonge mensen”, vertelt Lai. “Bisschop Hendriks is marioloog: hij weet veel over Maria en kan zulke ingewikkelde thema’s goed uitleggen. Zeker aan jongvolwassenen, waar hij goed mee overweg kan.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Schuilkerk

Museum Ons’ Lieve Heer op Solder stamt uit 1661, toen de koopman Jan Hartman een schuilkerk bouwde op de zolderverdieping van een woonhuis. In die tijd was het katholieken namelijk verboden in het openbaar hun geloof te belijden. De zolderkerk bleef in gebruik tot 1888, toen de nieuwe Sint-Nicolaaskerk ingewijd werd.

Eerder dit jaar hing het museum een sluiting boven het hoofd wegens geldgebrek. Begin oktober hielp de gemeente Amsterdam het museum uit de nood door alsnog subsidie toe te zeggen.

Kijk hier voor meer informatie en de mogelijkheid tot aanmelden.