fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Cultuur

Topstuk Jan van Eyk terug in Sint-Baafskathedraal Gent

KN Redactie 23 januari 2020
image
Het gerestaureerde werk tijdens een perspresentatie in het Museum voor Schone Kunsten, afgelopen december. Foto: Jonas D'Hollander/Belga Photo - Hollandse Hoogte

Het wereldberoemde paneel Lam Gods van de middeleeuwse schilder Jan van Eyk is afgelopen maandag in alle geheim verplaatst. Het gerestaureerde topstuk wordt vrijdag officieel gepresenteerd in de kathedraal van Gent.

Het schilderij, dat in het Gentse Museum voor Schone Kunsten werd gerestaureerd, verhuisde naar zijn originele plaats in de Sint-Baafskathedraal, meldt VRT Nieuws.

Topstuk in de kathedraal

De strikt geheime operatie vond onder zware politiebewaking plaats. Het topstuk zal in de Gentse kathedraal te zien zijn tijdens het Van Eykjaar, nadat het voor de restauratie jarenlang in het museum verbleef.

De zijpanelen van het Lam Gods verhuisden overigens in omgekeerde richting; ze zullen in het museum te zien zijn in het kader van een groots opgezette overzichtstentoonstelling over de middeleeuwse schilder.

Top secret

Omdat de schilderijen een fortuin waard zijn, werden alle betrokken partijen tot geheimhouding gemaand. De panelen werden met de grootste voorzichtigheid in een speciale wagen vervoerd. Zowel het museum als de kathedraal stond onder zware politiebewaking.

De Sint-Baafskathedraal is gesloten voor publiek. De kapel waar het gerestaureerde werk zich nu in een speciale kist bevindt, is hermetisch afgesloten. Morgen worden de panelen in de kerk aan hoogwaardigheidsbekleders en pers voorgesteld. Daarna is de kapel ook open voor andere bezoekers.

Emotioneel

“Ik heb de gerestaureerde panelen al verschillende keren kunnen zien. Ze zijn prachtig”, vertelt Ludo Collin van het bisdom Gent aan de VRT. “Maar het wordt morgen toch echt een emotioneel moment om ze als één werk te kunnen bewonderen.”