<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Cultuur

Virtueel door de kerk dwalen

Susanne Kurstjens 6 mei 2020
image
Ook de kathedraal van St.-Patrick in New York is virtueel te bekijken Foto: Flickr.com - CCBY Nan Palmero

Door de coronamaatregelen zagen Kerken overal ter wereld zich genoodzaakt om de deuren van kerkgebouwen te sluiten voor bezichtiging. En nu reizen voorlopig ook nagenoeg onmogelijk is, kunnen we ook kerken elders niet meer bewonderen.

Om gelovigen en toeristen tegemoet te komen, hebben verschillende kathedralen en basilieken hun deuren echter virtueel wijd open gezet. Online kunnen we zo alsnog een rondleiding volgen door wereldberoemde kerkgebouwen.

Pauselijke basilieken

Zo biedt de website van het Vaticaan virtuele tours aan door alle vier de pauselijke basilieken. Je bent nu maar een muisklik verwijderd van de Sint-Pieter, de Sint-Jan van Lateranen, de Santa Maria Maggiore en de Sint-Paulus-Buiten-de-Muren. En ook de schitterende Vaticaanse kapel van de Redemptoris Mater is online te bezichtigen.

Wie enige achtergrondinformatie bij de rondleidingen wil, duikt het best een reisgids op uit de kast of zoekt online naar een uitleg in het Nederlands: de toelichting bij de virtuele tours is helaas vaak alleen in het Italiaans.

Sacré-Coeur en Sagrada Família

De Sacré-Coeur in Parijs biedt online verschillende manieren aan om de basiliek van binnen en van buiten te bezichtigen. Er kan zelfs een audiotour gedownload worden in drie talen: Frans, Engels en Spaans.

Ook de Sagrada Família in Barcelona is van binnen en buiten uitgebreid te bekijken op de website van Gaudi’s beroemde basiliek.

New York en Washington

Maar ook kerken waarvoor we normaal gezien de halve wereld over zouden moeten reizen, zijn nu online net zo dichtbij als de kerk om de hoek. Zo biedt St. Patrick’s Cathedral in New York via Google een virtuele blik op de kathedraal.

Het nationale heiligdom van de Onbevlekte Ontvangenis in Washington biedt zelfs virtuele rondleidingen aan in tien talen, waaronder het Nederlands. De grootste katholieke kerk van de Verenigde Staten is een Mariaheiligdom, dus wat is in deze Mariamaand toepasselijker dan deze basiliek online te bezichtigen?

Voldoende te genieten

Hoewel het dus helaas nog even kan duren voordat we weer in alle vrijheid de wereld over kunnen reizen om de religieuze pracht en praal elders te bezichtigen, valt er gelukkig ook vanuit huis voldoende te genieten.

Klik hieronder op de betreffende basiliek of katedraal om de virtuele rondleiding te volgen:

>> De pauselijke basilieken en de kapel Redemptoris Mater

>> Sacré Coeur in Parijs

>> Sagrada Família in Barcelona

>> St. Patrick’s Cathedral in New York

>> Nationale heiligdom in Washington

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.