fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Dag tegen de Doodstraf: minstens 993 executies in 2017

KN Redactie 11 oktober 2018
image
Een executiecel in de VS. (CNS photo/courtesy Jenevieve Robbins, Texas Department of Criminal Justice via Reuters)

Hoewel 142 landen wereldwijd de doodstraf niet meer uitvoeren, zijn er in 2017 minstens 993 doodstraffen voltrokken. Het aantal executies is met vier procent gedaald ten opzichte van 2016. Dat maakte de World Coalition Against the Death Penalty bekend op 10 oktober, de Dag tegen de Doodstraf, meldt AsiaNews.

De doodstraf is in 2017 op minstens 993 mensen toegepast. 2591 mensen zijn ter dood veroordeeld. De werkelijke aantallen liggen hoger aangezien China niet is meegeteld: dat land houdt cijfers over zijn executies en terdoodveroordelingen streng geheim. In 23 verschillende landen is de doodstraf daadwerkelijk uitgevoerd. De meeste executies vonden plaats in China, Iran, Irak, Pakistan en Saoedi-Arabië.

Op 10 oktober, de Europese en internationale Dag tegen de Doodstraf, bracht de World Coalition Against the Death Penalty, een samenwerkingsverband van zo’n 150 mensenrechtenorganisaties, deze cijfers naar buiten in een rapport.

Daarin stelde het samenwerkingsverband ook de slechte omstandigheden aan de kaak waaronder terdoodveroordeelden moeten leven. Zo kunnen gevangenen in sommige Amerikaanse staten tot 22 uur per dag in eenzame opsluiting worden gehouden. In Japan mogen ze hun cel helemaal niet verlaten. In Vietnam zijn terdoodveroordeelden de hele dag geketend; alleen om zich te wassen worden ze losgemaakt.