<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in België

De Kesel: ‘Ontkerstening betekent niet dat Kerk in verval is’

KN Redactie 30 november 2016
image
Jozef de Kesel krijgt de kardinaalsbonnet opgezet door paus Franciscus. (Foto: AP)

De huidige ontkerstening van de cultuur “betekent niet dat de Kerk of het christendom verdwijnt of in verval is”.

Het betekent volgens de aartsbisschop van Mechelen-Brussel “wél dat het christendom niet meer de instantie is die de cultuur samenhoudt en maakt tot wat ze is.”

Christendom ‘nog altijd vitaal’

De Belgische primaat ziet het christendom niet uit West-Europa verdwijnen. Dat is volgens hem “hier in het Westen nog altijd vitaal aanwezig en ik hoop dat dat blijft. Met een “duidelijke presentie van de islam” noemt De Kesel het goed “voor de gezondheid van de samenleving dat er daarnaast een vitaal christendom bestaat.” “Een religieuze monocultuur is niet goed voor de samenleving.”

Identiteit behouden

Als de Kerk zich alleen zou aanpassen werkt ze aan haar verdwijning, aldus De Kesel. Haar “grote opdracht van nu” is te zorgen voor haar identiteit. Die bestaat uit “geloof in God, in een persoonlijke God (…) die in relatie treedt met de wereld. De unieke betekenis van Christus ook.”

Vrije cultuur

“De moderne cultuur is een mooie cultuur omdat zij de vrijheid centraal stelt. Zij zegt mij dat ik vrij ben, dat ik kan doen wat ik wil, maar zegt mij niet wat ik met mijn vrijheid moet doen. Voor mij is in dit verband wezenlijk dat het geloof een maatschappelijke betekenis heeft.”

Geloof als privézaak

De Kesel verwerpt de neoliberale stelling dat het geloof een privézaak is. Die stelling is niet alleen onjuist, maar ook “gevaarlijk”. “Wanneer het terugdringen van religie naar de privésfeer het enige antwoord is van de secularistische samenleving op de islam, werkt zo’n antireligieuze houding het extremisme in de hand.” “het zou goed zijn wanneer moslims zien dat godsdienst hier serieus genomen wordt.”

Bang voor islam

De Kesel zegt niet bang te zijn voor de islam op zich. “Nee, ik ben bang voor de islam wanneer wij een gebrek aan respect tonen, want dan zou de reactie hard kunnen zijn.” Vanwege de aanslagen in Brussel en Zaventem “leg ik zo’n grote nadruk op het respect voor de anderen. Moslimjongeren die aanslagen plegen of als jihadist naar Syrië afreizen zijn (…) geen gelovige mensen dien hun geloof verdiepen en versterken en dan vervolgens overgaan tot geweld.””

Sociaal probleem

Het gaat volgens hem om gemarginaliseerden die radicaliseren. Het gaat niet om “radicaliseren van de islam, maar het islamiseren van de radicaliteit”. Hij ziet een oplossing in werkverschaffing aan deze jongeren “zodat zij het gevoel krijgen erbij te horen.”

Homorelaties

Desgevraagd verklaart de nieuwe kardinaal een “verwelkomende Kerk” te willen, onder anderen voor homoseksuelen. “Ik ben ervoor dat homoseksuele mensen een samenlevingsvorm vinden, maar noem dat geen huwelijk.”

Zegen over homorelaties?

Hij sluit net als de Antwerpse bisschop Johan Bonny kerkelijke rituelen voor ‘alternatieve relaties’ niet uit, “maar het is belangrijk dat men dat geen huwelijk noemt.” (KN)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.