<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

De Korte: massale kerksluitingen ‘niet aan de orde’

KN Redactie 2 oktober 2018
image
(Foto: KN/Jan Peeters)

Dat binnen afzienbare tijd in het bisdom Den Bosch negen van de tien kerken gesloten zouden worden “is niet aan de orde”.

Diens beweringen dat binnen tien jaar nog slechts één op de tien Brabantse kerken open zou zijn noemt De Korte “demotiverend voor de Brabantse katholieken”.
Wesselink heeft tegenover Brabants Dagblad toegegeven dat zijn prognose niet met bewijzen is onderbouwd. “Maar het kán wel.” Hij zegt dat door de vergrijzing er steeds meer kerken zullen sluiten.

Aantal kerkgebouwen

Het bisdom Den Bosch telt volgens eigen zeggen circa 270 kerkgebouwen. Het Kaski houdt het op 323. De woordvoerder van het bisdom liet weten daarover in gesprek te gaan. “Maar wij denken dat het toch echt circa 270 is.”

Utrecht als uitgangspunt

Wesselink komt aan zijn cijfers op basis van de ontwikkelingen in het aartsbisdom Utrecht, waar de situatie ernstiger blijkt te zijn dan zoals die door kardinaal Eijk in 2014 werd voorspeld. Die zei toen op grond van de cijfers te verwachten dat in 2030 nog slechts 20 van de circa 300 parochiekerken over zouden zijn waarin wekelijks de Eucharistie wordt gevierd. Inmiddels heeft de kardinaal dat cijfer bijgesteld naar slechts 10 tot 15 parochiekerken.

Dalend kerkbezoek

Wesselink kijkt vooral naar het kerkbezoek en de vergrijzing. Gemiddeld gaan er van de ruim één miljoen Brabantse katholieken per weekend 34400 naar de kerk. Dat is nog geen 3,3%. Tien jaar geleden was dat nog 3,9%. Het gemiddeld kerkbezoek ligt in het Utrechtse ruim een procent hoger dan in het bisdom Den Bosch. Dat daalde de afgelopen tien jaar met een kwart, in het aartsbisdom met tien procent. (KN)