<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

‘De vreugde delen’: zuidelijke bisdommen blazen Driekoningen-zingen nieuw leven in

Selinde van Dijk-Kroesbergen 28 december 2021
image
Archiefbeeld: mensen bezoeken verkleed als de wijzen uit het oosten het Sint-Pietersplein. Foto: CNS Photo - Paul Haring

De zuidelijke bisdommen van ons land willen in samenwerking met Kerk in Nood de traditie van het Driekoningen-zingen weer nieuw leven inblazen. “Het is een heel eenvoudig project om het Evangelie te verkondigen.”

Ook al komt het op sommige plaatsen nog wel voor dat kinderen verkleed als de drie wijzen langs de deuren gaan, toch is de missionaire traditie in vergetelheid geraakt. Jammer, vindt priester Luc Simons, die als projectleider van Driekoningen-zingen parochianen in de bisdommen Breda, Roermond en Den Bosch probeert te enthousiasmeren om dit project weer op te pakken.

“De Kerk heeft als belangrijkste taak het verkondigen van het Evangelie. Maar we zijn zo druk met onze gebouwen en de organisatie van dingen, dat we dat soms dreigen te vergeten”, zegt Simons.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De priester van het bisdom Roermond studeerde af op het Driekoningen-zingen. “Vanaf de Middeleeuwen was het een goed gebruik dat met name arme mensen kerstliederen zongen en langs de deuren gingen en fruit of snoep ophaalden. Dat is hier uiteindelijke weggeëbd. Wat hier van over is, is eigenlijk meer een volksdevotie geworden. Toch werd het Driekoningen-zingen een aantal jaren geleden wel opgenomen op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de Unesco.”

Missiefeest

Anders is het in Duitsland, vertelt Simons. “In Duitsland is het Driekoningen-zingen na de Tweede Wereldoorlog een heel groot missiefeest geworden. Daar benadrukken ze het aspect dat de wijzen als heidenen na de ontmoeting met Jezus vervuld van vreugde weer teruggingen naar hun eigen land en daar die vreugde gingen delen. Zo delen nu in Duitsland de kinderen de vreugde met anderen.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Het zogeheten Sternsingen is in Duitstalige landen uitgegroeid tot het grootste “kinderen-voor-kinderen-project in de wereld”, vertelt Simons.

Namens de organisatie Missio halen de kinderen er jaarlijks zo’n vijftig miljoen euro op. “Kinderen leren hierdoor dat je de vreugde niet alleen voor jezelf houdt. Ze geven iets weg aan leeftijdsgenootjes zodat die in dezelfde vreugde, zowel geestelijk als materieel, kunnen delen.”

Catechese

“Hier in Nederland willen we niet zozeer de nadruk leggen op het inzamelen van geld. We willen vooral het aspect van catechese belichten. In één of twee bijeenkomsten kunnen we met kinderen praten over wat nou die vreugde is. Ook hoe mooi het is om die vreugde met anderen te delen, ook al zijn die mensen niet gelovig. God houdt namelijk van iedereen.”

“De verkondiging van het Evangelie is de belangrijkste taak van de Kerk. Maar dat dreigen we soms te vergeten”
- Luc Simons

De kinderen worden in een viering gezegend en uitgezonden. Ze krijgen dan ook de huiszegen mee die ze aan de mensen kunnen uitreiken.

“Dit project heeft veel mooie kanten op pastoraal gebied. Je vraagt je dan ook af hoe het komt dat er in zo weinig parochies iets mee gedaan wordt.” Om parochies op weg te helpen staan er op de website driekoningenzingen.nl tips hoe mensen thuis aan dit hoogfeest gestalte kunnen geven en er is gratis materiaal beschikbaar.

Coronabeperkingen

Hoeveel kinderen er dit jaar überhaupt aan kunnen meedoen, is overigens nog maar de vraag. Door corona lijkt het project zich volgens Simons vooral te beperken tot gezinnen die samen de deuren langs gaan.

De huiszegens worden daarom dit jaar verspreid na afloop van de heilige Missen met Driekoningen. “Zo wordt duidelijk gemaakt dat de geboorte van Jezus en de zending van de drie wijzen Gods zegen brengt voor elke woning. Inmiddels hebben tientallen parochies de huiszegen al besteld.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.