fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Diaconaal initiatief ‘Mannen onder elkaar’ wint Ariënsprijs 2019

Sanne Gerrits 14 oktober 2019
image
De mensen achter het initiatief 'Kearls unne mekaar' met de Ariënsprijs. Rechts hulpbisschop Ted Hoogenboom, die de prijs uitreikte. Foto: Aartsbisdom Utrecht

Het diaconale initiatief Kearls unne mekaar (‘Mannen onder elkaar’) uit het Overijsselse Vasse heeft zaterdag de Ariënsprijs 2019 gewonnen. Dat is een prijs voor diaconale projecten in het aartsbisdom Utrecht.

De prijs werd in 2003 in het leven geroepen en draagt de naam van Alphons Ariëns (1860-1928). Deze priester van het aartsbisdom Utrecht bekommerde zich om het lot van de in armoede verkerende arbeidersgezinnen in Twente.

Vanuit de Kerk

Volgens Huub Crijns, vicevoorzitter van het Ariënscomité en lid van de jury, is Kearls unne mekaar “een initiatief van mannen die op zichzelf teruggeworpen zijn, door bijvoorbeeld werkloosheid of ziekte, voor wie geen opvang is vanuit de samenleving”.

“Iedere veertien dagen komen zij bij elkaar, doen spelletjes, gaan erop uit, en er is ook ruimte voor gesprek. Het wordt gedraaid door vrijwilligers en vanuit de Kerk. Echt de moeite waard, en, wat ook een criterium is, het is eenvoudig van opzet en kan nagedaan worden op andere plaatsen.”

Gouden handen

De tweede prijs ging naar het Fietsproject in de Gelderse streek de Liemers. “Dat begon bij één man die werkloos raakte en gouden handen bleek te hebben. Hij repareert nu allerlei fietsen die de plaatselijke diaken aandraagt. Die fietsen gaan vervolgens naar mensen die er één nodig hebben, zoals bijvoorbeeld migranten.”

Meer publiciteit voor diaconie

Het initiatief van de Kearls won trouwens ook de publieksprijs. Via een website hebben zesduizend mensen hun stem uitgebracht op één van de deelnemende initiatieven.

De website kreeg volgens Crijns in de stemperiode ongeveer 35.000 unieke bezoekers. Daarmee heeft de prijs haar doelstelling voor meer publiciteit voor diaconie wel behaald.

Ideeënprijs gaat naar parochie Tubbergen

Tot slot werd er voor de eerste keer een Ideeënprijs uitgereikt. Vier ideeën voor projecten die nog moeten beginnen dongen mee.

Het winnende idee kwam vanuit de parochie in het Twentse Tubbergen. Zij gaan nu een busje laten rijden tussen de tien dorpen die de parochie inmiddels omvat. Zo wil men meer verbinding brengen tussen de dorpen.

Driejaarlijkse prijs voor diaconale projecten

De Ariënsprijs wordt eens per drie jaar uitgereikt door het Diocesane Kerkelijke Caritas Instelling in samenwerking met het Ariënscomité. De prijs is bedoeld voor diaconale projecten: activiteiten gericht op zorg en barmhartigheid, gerechtigheid, of verzoening en vergeving.

Een geldbedrag en een kunstwerk

De winnaars ontvingen een geldbedrag en een kunstwerk. Daarnaast kreeg ieder genomineerd initiatief een aandenken. Net als in de vorige edities zal een publicatie gemaakt worden met daarin een portret van alle genomineerde activiteiten en projecten.

De jury bezocht alle 31 genomineerde initiatieven persoonlijk. Die werden in woord en beeld gebracht in een boekje getiteld Je moet het zien.