<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

‘Dialogeer niet met de duivel’: paus over Veertigdagentijd

Junno Arocho Esteves - CNS 7 maart 2022
image
Foto: CNS Photo - Vatican Media

Verleidingen spiegelen mensen geluk en vrijheid voor, maar kunnen ertoe leiden dat ze verslaafd raken aan het verlangen materiële goederen en andere mensen. Dat zei paus Franciscus zondag bij het angelusgebed op het Sint-Pietersplein.

Christenen zijn geroepen verleidingen te beantwoorden met het “Woord van God, dat zegt niet uit te buiten, God, anderen en dingen niet voor jezelf te gebruiken, geen misbruik te maken van je positie om voorrechten te verkrijgen.”

Waar geluk en ware vrijheid “worden niet gevonden in bezitten, maar in delen; niet in het gebruiken van anderen, maar in van hen te houden; niet in de obsessie met macht, maar in de vreugde van dienstbaarheid”.

Verslaving van het hart

Voordat hij het angelusgebed bad, reflecteerde de paus op het evangelie van de eerste zondag van de Veertigdagentijd. Dat vertelt het verhaal van de verleidingen waarmee Jezus in de woestijn werd geconfronteerd.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Franciscus merkte op dat de duivel Jezus met de woorden “Als U de Zoon van God bent” verleidt om zijn positie te gebruiken om “eerst de materiële behoeften die Hij voelt – honger – te bevredigen, vervolgens om zijn macht te doen toenemen en uiteindelijk om een wonderbaarlijk teken van God te krijgen”.

“Hoe vaak gebeurt ons dit”, zei hij. “Het is een verleidelijk voorstel, maar het voert je naar de verslaving van het hart.”

Vasthouden aan Gods Woord

Hoewel christenen niet bang moeten zijn voor verleidingen, moeten zij waakzaam blijven, in het bijzonder wanneer zulke voorstellen “zich presenteren onder de klaarblijkelijke vorm van iets goeds”.

De duivel “komt vaak aan met lieve ogen, met een engelachtig gezicht. Hij weet zelfs hoe zich te vermommen met heilige, ogenschijnlijk religieuze motieven!”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Franciscus moedigde christenen aan verleidingen op dezelfde manier als Jezus het hoofd te bieden, en nooit “met de duivel in dialoog” te treden omdat “hij sluwer is dan wij zijn”. “Hou je zoals Jezus vast aan het Woord van God, en antwoordt ten hoogste altijd met het Woord van God. En op dit pad zullen we nooit verkeerd lopen.”

Positief gevecht voor vrijheid

De Veertigdagentijd, de voorbereidingstijd op Pasen die afgelopen woensdag begon, is een “woestijntijd voor ons”, een tijd waarin christenen geroepen zijn om “halt te houden en te kijken naar wat er in onze harten beweegt, onze innerlijke waarheid, dat waarvan we weten dat het niet gerechtvaardigd kan worden”.

“Laat ons innerlijke helderheid vinden, onszelf in gebed voor Gods Woord plaatsen, opdat er in ons een positief gevecht plaats moge vinden tegen het kwaad dat ons verslaaft, een gevecht voor vrijheid.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.