In het Vlaamse Aalter worden sinds vrijdag de duizenden mensen geëerd die tijdens de Eerste Wereldoorlog zorgdroegen voor lichaam en ziel van de soldaten.
Dit gebeurt met de tentoonstelling Dienaars van God tijdens de Groote Oorlog – De bevrijding 1918-2018. Die is vrijdag geopend en zal nog tot 1 oktober te zien zijn in de kapel op het domein Menas van de Broeders van de Liefde in Aalter. Aanleiding voor de tentoonstelling is dat dit jaar een eeuw geleden is dat er een einde kwam aan de ‘Groote Oorlog’, de Eerste Wereldoorlog.
Ook duizenden priesters, seminaristen, religieuzen dienden in het Belgische leger, als aalmoezenier, brancardier, verpleegkundige en soms zelfs als actief soldaat: franciscaan Martial Lekeux was artillerieobservator. Een bekend voorbeeld van een gemobiliseerde geestelijke is de later zalig verklaarde Edward Poppe. Hij was ten tijden van de Duitse inval in 1914 seminarist, werd gemobiliseerd en werd ingedeeld bij het ziekenvervoer.
Daarnaast waren talloze leken-katholieken en van andere gezindten- in dit soort functies actief. Dienaars van God tijdens de Groote Oorlog toont het dagelijks leven van deze mannen en vrouwen tijdens de oorlog. Naast foto’s en voorwerpen wordt geciteerd uit authentiek bronnenmateriaal. Zoals een gebed van een van de priesters-in-uniform: “Heer, laat de priester in mij het in alle omstandigheden halen van de soldaat in mij.”