<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Cultuur

Dessin en Kruijff in de prijzen tijdens Nacht van de Theologie

KN Redactie 24 september 2017
image

Tijdens de jaarlijkse Nacht van de Theologie in Hilversum gisterenavond, werd God is een vluchteling – de terugkeer van het Christendom in de Lage Landen van de Vlaamse filosoof David Dessin verkozen tot het beste theologische boek van het jaar. De titel van ‘theoloog van het jaar’ gaat naar Claartje Kruijff.

De jury, bestaande uit recensenten van Trouw en het Nederlands Dagblad, noemde God is een vluchteling van David Dessin “een uiterst actueel en relevant boek”. Dessin laat zien dat, anders dan vaak wordt gedacht, een zeer groot deel van de migranten die naar Europa komen tot het christendom behoren. Met hun komst is er op het Europese continent een nieuw soort christendom aan het ontstaan.

De andere genomineerden van dit jaar waren En de aarde bracht voort van Gijsbert van den Brink; Liberaal christendom onder redactie van Rick Benjamins, Jan Offringa en Wouter Slob; God, iets of niets van Taede Smedes; Miskotte – theoloog in de branding van Herman de Liagre Böhl; en Kerkinterieurs in Nederland onder redactie van Marc de Beyer e.a.

Theoloog van het jaar

De titel ‘theoloog van het jaar’ – ook wel ‘theoloog des vaderlands’ – ging naar Claartje Kruijff, psycholoog, theoloog, auteur en predikant in de oecumenische Dominicusgemeente in Amsterdam. Aan de titel is een geldprijs van € 10.000,- verbonden, die de winnaar wil besteden aan een oecumenische ‘schrijvende denktank’ rond het Onze Vader. Theoloog van het Jaar 2016, Janneke Stegeman, overhandigde de prijs aan haar opvolger.

Kruijff is de derde protestantse theoloog des vaderlands. Bij vier eerdere edities van de Nacht van de Theologie ging de titel naar een katholiek: Frank Bosman (2011), Erik Borgman (2012), KN-columnist Paul van Geest (2014) en mgr. Gerard de Korte (2015). Dit jaar waren er geen katholieken genomineerd.

Meer informatie: www.nachtvandetheologie.nl.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.