<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Documenten bevestigen oliehandel IS met Turkije

KN Redactie 29 maart 2016
image
Tankwagens op weg naar de Turks-Syrische grens. Foto: Russisch ministerie van defensie

Achtergelaten documenten en verklaringen van gevangen IS-strijders bevestigen dat IS olie verhandelde aan Turkije.

De documenten werden aangetroffen door Koerdische strijders na de verovering van de stad Ash Shaddadi. Ook werden verschillende Turkse en Saoedische IS-strijders ondervraagd.

Professioneel

Sinds de Syrische burgeroorlog in 2011 uitbrak veroverde IS grote delen van Syrië en Irak. Daarbij werd op grote schaal gemoord en geplunderd. Hele etnische of relgieuze bevolkingsgroepen werden verdreven of tot slavernij gedwongen. Tegelijkertijd was IS betrokken bij aanslagen in Parijs en Brussel.
Opvallend daarbij is de professionele manier waarop IS haar operaties uitvoert en publicitair uitbuit.
Volgens experts is het uitgesloten dat IS daartoe in staat zou zijn zonder logistieke en financiële hulp van buiten.

Steunpilaar IS

Naast Saoedi-Arabië en Qatar wordt ook Turkije beschouwd als een van de steunpilaren van IS. Niet alleen hebben IS-strijders vanaf Turks grondgebied herhaaldelijk aanvallen uitgevoerd, ook is algemeen bekend dat zij daar in alle rust inkopen doen en hun gewonden laten verzorgen. Zo blijkt onder meer gevonden propagandamateriaal in Turkije te zijn gedrukt.

Gedetailleerde gegevens

De door Koerdische strijders aangetroffen documenten betreffen onder meer gedetailleerde gegevens over de hoeveelheden opgepompte en geraffineerde olie, berekeningen van dagopbrengsten en bestellingen.
Daarvan droeg elke bestelling de naam van de chauffeur, gegevens over de vrachtwagen en zijn lading en de overeengekomen verkoopprijs.

Grote hoeveelheden

Uit gesprekken met lokale bewoners die werden gedwongen voor IS te werken blijkt dat de groep olieproducten op bestelling leverden en dat daarbij vaak Turkije als bestemming werd genoemd. Volgens gevangen Turkse IS-strijders zou het om zulke grote hoeveelheden gaan dat de Turkse autoriteiten ervan geweten moeten hebben.

Opvallende verschillen

Volgens eerdere Amerikaanse schattingen verkocht IS eind vorig jaar wekelijks voor tien miljoen dollar aan olieproducten. Sinds de Russische inmenging in het Syrische conflict heeft ook de coalitie onder leiding van de VS de olieverkoop en –transport als militair doelwit gekozen, waarvan er enkele honderden zijn vernietigd. Rusland meldde onlangs alleen al meer dan 2000 tankwagens te hebben vernietigd.

Ongemoeid gelaten

Gevangen jihadisten, afkomstig van over de hele wereld, vertelden via onbemande Turkse grensposten Syrië te zijn binnengekomen. Hun verhalen bevestigen dat Turkije op zijn minst niets heeft ondernomen om de toestroom van IS-strijders te stoppen.

Volgens de RT-documentaire had IS niet kunnen overleven zonder de Turkse connectie.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.