<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Dom Bernardus: “Vergeet oude religieuzen niet”

KN Redactie 22 juli 2017
image
Dom Bernardus. Foto: Gerard Oonk

Het kloosterleven in Nederland krimpt en verandert van karakter. Dat constateert Dom Bernardus Peeters, abt van Koningshoeven en voorzitter van de Konferentie van Nederlandse Religieuzen (KNR), deze week in Katholiek Nieuwsblad. Nieuwe ordes en jonge kloosterlingen zorgen voor nieuw elan, aldus Dom Bernardus, maar ook de oude generatie mag niet vergeten worden.

“De oude religieuzen verdienen respect en waardering”, zegt Dom Bernardus in een interview met Katholiek Nieuwsblad. “Deze mensen hebben hun hele leven voor de Kerk gegeven en zijn naar de meest verlaten plekken op aarde gegaan. Nu keren ze terug omdat ze verzorging nodig hebben. Die jonge, frisse religieuzen vallen op en dan zeggen we: ‘Dat is het’, maar datzelfde enthousiasme is er ook bij ouderen. Ik kan je zo meenemen naar verzorgingshuizen waar alleen oude zusters of paters wonen. Als je ziet wat voor bevlogenheid deze mensen nog hebben. Ze geven taalles, gaan naar de voedselbank en zetten zich in voor vluchtelingen.”

Uitdagingen

De komende jaren staat de KNR voor een aantal belangrijke uitdagingen. De religieuze gemeenschappen hebben net als de Kerk te maken met krimp. Dit betekent dat de KNR kleiner moet worden, waardoor ze een stuk slagvaardiger kan zijn. “In het verleden zond de Nederlandse Kerk missionarissen over de wereld uit, maar nu maken we de omgekeerde beweging mee: buitenlandse religieuzen komen naar ons land. Het is belangrijk dat de KNR dit proces praktisch in goede banen leidt. Een andere belangrijke taak is om de congregaties te steunen die ophouden te bestaan. Stel je voor: je bent alleen of met zijn tweeën over. Wie zorgt er dan voor jou?”

Ondanks de krimp is Dom Bernardus allerminst pessimistisch over de toekomst van het kloosterleven in Nederland. “Het religieuze leven houdt niet op, maar gaat verder op een kleine en bescheiden manier.”

> Lees het hele interview in KNdigitaal

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.