<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Dood Soleimani baart christenen Irak zorgen

Catholic News Service 6 januari 2020
image
Een Iraanse vrouw toont een foto van de gedode generaal Qassem Soleimani op haar mobiele telefoon. Foto: CNS Photo - Nazanin Tabatabaee, West Asia News Agency via Reuters

Irakezen zijn bang dat hun land meegesleept dreigt te worden in een conflict tussen de Verenigde Staten en Iran, nu de VS in Bagdad de Iraanse generaal Qassem Soleimani hebben gedood.

“Met Kerstmis baden we voor vrede op aarde, en de timing van deze Amerikaanse wraakactie wekt angst bij ons voor wat er zal gebeuren”, zei de Chaldeeuws-katholieke aartsbisschop van Kirkoek, Yousif Thomas Mirkis, in een telefonisch interview.

Grotere kloof tussen soennieten en sjiieten in Irak

“Dit kan onze bevolking verdelen. Sommigen zijn er tegen. Anderen zijn er voor”, aldus de aartsbisschop. Hij waarschuwde dat het doden van Soleimani tot een grotere kloof tussen soennitische en sjiitische moslims in Irak zal leiden.

Verantwoordelijk gehouden voor honderden Amerikaanse doden

Veel van de recente demonstraties in Bagdad en Zuid-Irak zijn gericht tegen de groeiende invloed van Iran en Soleimani’s al-Qudsstrijders binnen Irak.

De generaal werd door velen gezien als de op één na machtigste man van Iran, na ayatollah Ali Khamenei. Hij werd verantwoordelijk gehouden voor honderden Amerikaanse doden in Irak en was Irans belangrijkste strateeg in het Syrische conflict.

Koerdistan nog steeds rustig

“We bidden alleen maar dat de situatie kalm en vreedzaam kan zijn. We zullen zien wat er gebeurt,” zei Mirkis. “De toestand in Bagdad en het Zuiden is meer problematisch. Maar Kirkoek en Koerdistan zijn nog steeds rustig. Tot nu toe is dat alles wat we kunnen zeggen.”

“De spanningen hebben een ongezien hoog niveau bereikt. Dit is zorgwekkend en maakt de situatie in de regio nog ingewikkelder”
- Aartsbisschop Leo Boccardi, nuntius in Iran

De drone-aanval was op 3 januari voorpaginanieuws in de Vaticaanse krant Osservatore Romano: “De aanval van afgelopen nacht was slechts de nieuwste aflevering in een lange escalatie van spanningen die leidden tot de aanval van een groep demonstranten op de Amerikaanse ambassade in Bagdad op 31 december.”

Ongeloof, pijn en boosheid

Aartsbisschop Leo Boccardi, apostolisch nuntius in Iran, zei het Italiaanse persbureau ANSA dat de eerste reacties in Teheran “ongeloof, pijn en boosheid” waren.

“Ik vind dat de spanningen een ongezien hoog niveau hebben bereikt. Dit is zorgwekkend en maakt de situatie in de regio nog ingewikkelder. De regio lijkt intens verhit”, zei hij.

Veiligheidswaarschuwing voor Amerikanen in Irak

Ondertussen heeft de Amerikaanse ambassade in Bagdad een veiligheidswaarschuwing afgegeven die alle Amerikanen aanraadt “Irak onmiddellijk te verlaten, per vliegtuig of, als dat niet gaat, via land”.

De moord op Soleimani werd voorafgegaan door een reeks gevechten tussen Amerikaanse soldaten en door Iran gesteunde milities.

Fawaz Gerges, professor internationale relaties bij de London School of Economics, zei dat velen zich nu angstig afvragen wat Teheran zal gaan doen tegen de VS en hun belangen.

Indirecte wraakactie, mogelijk tegen Israël

De voormalig Amerikaanse ambassadeur Matthew Bryza zei te geloven dat Iran één van de groepen die het steunt, zoals de Libanese Hezbollah, zal gebruiken om een wraakactie uit te voeren. Die zal, denkt hij, mogelijk tegen Israël gericht zijn.

Iraaks parlement: troepen VS moeten weg

Inmiddels heeft het Iraakse parlement een motie aangenomen waarin het oproept tot een vertrek van de Amerikaanse troepen uit Irak. Ook demissionair premier Adel Abdul Mahdi vindt dat het Amerikaans leger moet vertrekken.

Analisten noemen het terugtrekken van de Amerikaanse troepen uit Irak rampzalig voor het gevecht tegen Islamitische Staat.

‘Verdere escalatie voorkomen’

De Wereldraad van Kerken heeft alle partijen opgeroepen om “maximale zelfbeheersing uit te oefenen, om verdere escalatie te voorkomen en het welzijn van de mensen in de regio voorrang te geven en hun recht op vrede en stabiliteit na zoveel jaren van geweld en bloedvergieten.”

‘Soleimani was geen onschuldig oorlogsslachtoffer’

“Generaal Soleimani was als architect en promotor van gewapend geweld in vele delen van de regio geen onschuldig oorlogsslachtoffer. Maar deze aanval en de verwachte reacties erop dreigen tot een nog breder en meer rampzalig conflict in de regio te leiden”, aldus dominee Olav Fyske Tveit, hoofd van de Wereldraad van Kerken.

“Zo destabiliserend als de daden van generaal Soleimani waren, zo onberekenbaar zullen de gevolgen van het intensiverende conflict voor de mensen in de regio zijn.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.