De sterfte onder pasgeborenen en moeders in de Pakistaanse regio Kashmir is dramatisch hoog.
In de bergachtige en ontoegankelijke Neelum Vallei haalt de helft van de pasgeborenen de eerste dag niet.
Ook de moedersterfte is er dramatisch hoog, omdat de enige arts in de vallei een man is en zwangere vrouwen niet door een mannelijk niet-familielid aangeraakt mogen worden.
Zwangere vrouwen moeten urenlang reizen om bij het dichtstbijzijnde ziekenhuis te komen. Daar zijn ze soms zo uitgeput door de pijn dat ze de bevalling niet overleven.
De Neelum Vallei ligt in het uiterste noorden van Pakistan op zo’n 4.000 meter hoogte. Omdat de toch al moeilijk toegankelijke vallei het grootste deel van het jaar besneeuwd is voelen weinig artsen ervoor er te werken, ondanks hogere salariëring. Door de weersomstandigheden is het voor zwangere vrouwen extreem moeilijk zich te verplaatsen.
De enige arts werkt in het dorp Sharda, waar een kleine kliniek is zonder gespecialiseerde uitrusting. Omdat de islamitische traditie hem verbiedt zwangere vrouwen te onderzoeken of bevallingen te doen zijn er drie assistentes, zonder medische opleiding, die vooral proberen kennis over te dragen over gezondheid en hygiëne.
Volgens een onderzoek door Save the Children uit 2014 heeft Pakistan met ruim 40 per duizend een extreem hoge sterfte onder pasgeborenen. Zelfs in het door oorlog verscheurde Afghanistan is de sterfte met 29 per duizend aanzienlijk lager. In Europa is dat cijfer 5,9.
Naast de ontoegankelijkheid van het gebied worden artsen ook afgeschrikt door het gebrek aan elektriciteit in de regio. Zelfs de kleine kliniek heeft geen elektriciteit.
In de hele regio is er slechts één arts beschikbaar per vierduizend inwoners. In Nederland zijn dat vier artsen per duizend inwoners. (KN/AN)