fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Dubia-kardinalen schrijven open brief aan deelnemers misbruiktop

KN Redactie 20 februari 2019
image
De Duitse kardinaal Walter Brandmüller, een van de auteurs van de open brief. Foto: CNS - Paul Haring

De kardinalen Raymond Burke en Walter Brandmüller roepen de bisschoppen die deel nemen aan de misbruikmeeting op om het zwijgen te doorbreken over de morele verwarring binnen de Kerk. 

In een open brief luiden Burke en Brandmüller de noodklok over wat zij de “samenzwering van stilte” noemen. Ook roepen zij de voorzitters van de bisschoppenconferenties die de komende dagen aan de misbruiktop deelnemen op, om de “goddelijke en natuurlijke wet” opnieuw te verdedigen en om op te komen voor de “integriteit van de kerkelijke leer”. 

Bredere crisis

De brief werd dinsdag door verschillende media gepubliceerd, waaronder de blog van de Italiaanse Vaticanist Sandro Magister. Volgens de twee kardinalen is de katholieke wereld de weg kwijt en vraagt men zich af waar de Kerk naar toe gaat. Burke en Brandmüller schrijven dat de “verschrikkelijke misdaad” van het misbruik van minderjarigen deel uitmaakt van een bredere crisis binnen de Kerk. De “plaag van de homoseksuele agenda” is daar volgens de briefschrijvers onderdeel van. 

Burke en Brandmüller nemen daarmee afstand van de uitspraken van kardinaal Blase Cupich, die deel uitmaakt van het organisatiecomité van de speciale bijeenkomst. De Amerikaan zei tijdens een persconferentie over de misbruiktop op maandag, dat homoseksualiteit niet de oorzaak is van het seksueel misbuik door geestelijken. De twee kardinalen schrijven hierover dat niet het klerikalisme de voornaamste oorzaak is van het seksueel misbuik binnen de Kerk, maar “het zich verwijderen van de waarheid van het Evangelie”. Ook beklagen zij zich over het zwijgen van kardinalen en bisschoppen over de huidige situatie. “Zullen jullie ook zwijgen tijdens de ontmoeting in het Vaticaan van 21 februari?”, vragen zij zich in de open brief af. 

Dubia

Zowel Burke als Brandmüller legden in 2016 de zogeheten ‘dubiabrief’ voor aan paus Franciscus. Daarin stelden de twee samen met twee andere, inmiddels overleden kardinalen, publiekelijk het onderricht van paus Franciscus over het gezin aan de orde. Zij beklagen zich in de brief over het feit dat deze ‘dubia’ nog steeds onbeantwoord zijn gebleven en “deel uitmaken van een meer algemene geloofscrisis.” Ook sporen zij de bisschoppen aan om hun stem te verheffen “om de integriteit van de kerkelijke leer te verkondigen en veilig te stellen”.

De brief van Burke en Brandmüller komt enkele weken nadat kardinaal Gerhard Müller een ‘geloofsmanifest’ publiceerde waarin hij zich onder meer uitsprak over de communiegang van hertrouwd gescheidenen en de wijding van vrouwen tot priester. De voormalige perfect van de Congregatie voor de Geloofsleer noemde “de groeiende verwarring rondom de kerkelijke leer” als reden voor publicatie. Müller uitte als prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer nog kritiek op de dubiabrief. 

Paus dwingen

“Iedereen heeft het recht de paus een brief te schrijven, vooral kardinalen. Mij heeft het echter verbijsterd dat deze brief gepubliceerd is en de paus bijna gedwongen wordt met ‘ja’ of ‘nee’ te beantwoorden. Dat bevalt mij niet”, zei hij voor de Italiaanse private zender TGCOM 24.