<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Dublin: dieven stelen hoofd mummie uit crypte kerk

Catholic News Service 26 februari 2019
image
De kerk van St.-Michan. wikipedia.org - CCBY Andreas F. Borchert

Onbekenden hebben de crypte van de anglicaanse St.-Michankerk in Dublin gevandaliseerd en het hoofd meegenomen van een achthonderd jaar oude mummie die bekend staat als ‘De Kruisvaarder’.

Tijdens de inbraak werd de crypte beschadigd en verschillende van de daar bewaarde mummies geschonden, waaronder het vierhonderd jaar oude stoffelijk overschot van een religieuze. Het lichaam van ‘De Kruisvaarder’ werd omgedraaid en het hoofd verwijderd.

Een woordvoerder liet weten dat de inbraak maandag werd ontdekt toen een gids de kerk wilde gaan openen voor bezoekers.

Geschokt

De anglicaanse aartsbisschop van Dublin, Michael Jackson, zei “geschokt” te zijn “dat iemand deze eeuwenoude begraafplaats op de korrel neemt en de overblijfselen van degenen die erin liggen zou ontheiligen”.

Hij vervolgde: “Niet alleen hebben deze individuen de heilige crypte ontheiligd, maar ze hebben deze historische mummies vernietigd, die al honderden jaren in de St.-Michan bewaard worden. Ik zou de verantwoordelijken willen oproepen hun gewetens te onderzoeken en het hoofd van De Kruisvaarder naar zijn rechtmatige plaats terug te brengen.”

Heiligschennende daden

De aartsdiaken van Dublin, David Pierpoint, zei van streek en teleurgesteld te zijn dat de kerk door vandalen op de korrel is genomen. “De daden van deze mensen zijn verwoestend en heiligschennend. Wij zijn van streek door de hoeveelheid schade die is veroorzaakt. Maar ook zal de crypte dicht moeten dus toeristen zullen niet in staat zijn haar te bezoeken.”

“Het is zeer frustrerend”, zei hij, en riep iedereen die informatie heeft op contact op te nemen met de politie. Een woordvoerder van de politie liet weten dat er forensisch onderzoek is gedaan en dat het onderzoek loopt.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.