<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Duitse christendemocraten verliezen steun onder christenen

KN Redactie 28 september 2021
image
De katholieke Armin Laschet kreeg tijdens de verkiezingen zondag minder steun van katholieken dan de protestantse Angela Merkel in 2017. Foto: CNS Photo - Leon Kuegeler, Reuters

De Duitse christendemocratische CDU/CSU heeft bij de verkiezingen van zondag minder steun van katholieken en protestanten gekregen dan vier jaar geleden. Het percentage christenen dat op de sociaaldemocratische SPD stemde, nam daarentegen toe.

Van de Duitse katholieken stemde volgens een maandag gepubliceerde peiling ongeveer 35 procent op CDU of haar Beierse zusterpartij CSU, meldt persbureau KNA. In 2017 was dat nog 44 procent.

Van de Duitse protestanten stemde zondag 24 procent christendemocratisch; in 2017 was dat nog 33 procent.

Meer steun voor SPD

Het percentage christenen dat SPD stemde, nam juist toe ten opzichte van de vorige Bondsdagverkiezingen: onder katholieken van 18 naar 23 procent; onder protestanten van 24 naar 30 procent.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

CDU en CSU behaalden zondag samen 24,1 procent van de uitgebrachte stemmen. De SPD won de verkiezingen met 25,7 procent van de stemmen.

Andere partijen

Van de katholieke kiezers stemde verder 13 procent op de Groenen, 11 procent op de liberale FDP en 8 procent op de rechts-populistische AfD. Die Linke, dat de kiesdrempel van 5 procent niet haalde, kreeg 3 procent van de uitgebrachte katholieke stemmen.

Van de protestantse kiezers koos 15 procent voor de Groenen, 11 procent voor de FDP, 9 procent voor de AfD en vier procent voor Die Linke.

Deze partijen kregen over de gehele linie 14,8 (Groenen), 11,5 (FDP), 10,3 (AfD) en 4,9 procent (Die Linke) van de stemmen.

Liberalere abortuswetgeving

Onder religieuze vertegenwoordigers klonken gemengde geluiden nadat de verkiezingsuitslag bekend werd.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De hoogste kerkelijke vertegenwoordiger in politiek Berlijn, mgr. Karl Jüsten, zei vol vertrouwen te zijn over een goede samenwerking met het nieuw verkozen parlement.

Tegelijk wees hij erop dat een eventuele nieuwe regering zonder CDU/CSU kan aansturen op opheffing van het verbod op reclame voor abortus en liberalisering van de abortuswetgeving.

Migratiebeleid

Bisschop Franz-Josef Overbeck van Essen zei blij te zijn met de hoge opkomst: die wijst volgens hem op democratische volwassenheid.

Aartsbisschop Stefan Heβe van Hamburg hoopt dat de komende regering een “vooruitziend migratiebeleid” gaat voeren en zal inzetten op “duurzame en eerlijke ontwikkelingssamenwerking”.

Zorgen over AfD

Zorgen over de uitslag leven bij de Centrale Raad van Joden in Duitsland en het Centraal Comité van Duitse Katholieken. Zij wijzen erop dat de AfD weliswaar steun verloor, maar nog altijd meer dan 10 procent van de stemmen haalde. In de oostelijke deelstaten Saksen en Thüringen werd de AfD de grootste partij.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.