<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Gezondheidsraad adviseert minister: bied NIPT aan alle zwangeren aan

KN Redactie 7 juli 2016
image
Downpride voerde gisteren actie in Den Haag. De Gezondheidsraad adviseerde diezelfde dag de NIPT bij wijze van proef aan alle zwangere vrouwen aan te bieden. (Foto: Liesbeth Paardekoper)

De Gezondheidsraad heeft minister Schippers van VWS geadviseerd om de Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT) bij wijze van proef aan te bieden aan alle zwangere vrouwen. ChristenUnie, SGP en actiegroep Downpride reageren kritisch.

Op dit moment loopt er enkel een proef met de NIPT voor vrouwen met een verhoogd risico op een kind met een chromosomale afwijking, waaronder het Syndroom van Down. Zij moeten eerst een combinatietest hebben laten uitvoeren.

‘Nauwkeuriger’

Als de minister het advies overneemt, kunnen alle vrouwen die hun foetus op afwijkingen willen laten screenen, kiezen voor de NIPT in plaats van de combinatietest, die bestaat uit een bloedtest en een echo, de zogeheten nekplooimeting.

De NIPT, schrijft de Gezondheidsraad, heeft als “voordeel” dat de test “nauwkeuriger dan de combinatietest voorspel of een foetus een afwijking heeft”.

Dat leidt er volgens de raad toe dat minder vaak een invasieve vlokkentest of vruchtwaterpunctie ter bevestiging van het eerste resultaat hoeft te worden uitgevoerd. Die testen brengen een klein risico met zich mee op een miskraam.

‘Bij een afwijkende uitslag’

Overigens is het volgens het NIPT-consortium, dat beide proeven uitvoert, op dit moment zo dat als “bij een afwijkende uitslag van de NIPT besloten wordt tot zwangerschapsafbreking”, er “altijd” een vlokkentest of vruchtwaterpunctie moet worden uitgevoerd ter bevestiging van de uitkomst.

Stigmatisering

Critici van de NIPT zijn teleurgesteld over het advies. Actiegroep Downpride heeft steeds betoogd dat de test, die ook in sommige media als ‘Down-test’ wordt omschreven, bijdraagt aan de stigmatisering van kinderen met het Syndroom van Down.

‘Toenemende discriminatie’ mensen met Down

Het syndroom “heeft altijd bestaan als natuurlijk onderdeel van het menselijk ras”, reageert woordvoerster Renate Lindeman tegen Katholiek Nieuwsblad.

“Ondanks het feit dat mensen met Down het leven een beter cijfer geven dan mensen zonder Down wordt de aandoening door de overheid als ‘risico’ bestempeld. Dat stigmatiseert de groep die met Downsyndroom leeft”, zegt Lindeman.

“Sinds de NIPT in Nederland zijn intrede heeft gedaan, ervaren gezinnen met Downsyndroom toenemende discriminatie en impertinente vragen en opmerkingen van professionals werkzaam in de gezondheidszorg, in hun omgeving en de media.”

‘Kweken van bewustzijn’

De groep ouders van kinderen met het syndroom van Down “gaat gewoon door met actievoeren en het kweken van bewustzijn tot de gelijke mensenrechten (het recht op een open toekomst en non-discriminatie) van mensen met Down wettelijk worden nageleefd”, aldus Lindeman.

SGP: ‘Zo verdrietig’

SGP-voorman Kees van der Staaij noemt het nieuws over het advies op zijn Facebookpagina “zo verdrietig”. Hij nam, evenals Carla Dik-Faber van de ChristenUnie, woensdagochtend deel aan een actie van Downpride bij de Tweede Kamer.

“Zojuist in het nieuws dat regering gewoon verder gaat met NIPT. Vanmorgen nog geknuffeld met dit meisje, Abby. Het steeds makkelijker testen op down, gevolgd door abortus, doet geen recht aan deze mooie mensen! Ze zijn zelf zo gelukkig met hun leven!”, aldus Van der Staaij op Facebook.

ChristenUnie: ‘Teleurstellend’

CU-Kamerlid Carla Dik-Faber vindt het advies “teleurstellend”. Volgens haar heeft de Gezondheidsraad “te weinig oog” voor het “belangrijke maatschappelijke debat” dat momenteel gevoerd wordt over de NIPT. Dat gaat volgens haar in essentie “over de vraag wat voor samenleving we willen zijn”.

De Gezondheidsraad heeft het in het advies “wel over informatievoorziening aan zwangere vrouwen over wat de NIPT is en welke stappen er mogelijk zijn na een positieve test. Maar niet over voorlichting over wat het betekent als je een kind met Down krijgt, terwijl die begeleiding van groot belang is maar veelal ontbreekt”, aldus Dik-Faber.

‘Recht om niet te weten’

De ChristenUnie wil dat de NIPT alleen beschikbaar is voor vrouwen met een verhoogd risico. “Ouders hebben inderdaad het recht om niet te weten, en dat geldt niet alleen voor nevenbevindingen. Het routinematig aanbieden van de test, waar het advies van de Gezondheidsraad op voorsorteert, past daar niet bij.”

Beeld van de actie van Downpride in Den Haag (foto’s: Liesbeth Paardekoper en facebook.com/keesvanderstaaij):

[widgetkit id=”16″]

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.