fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Duitse vredesbeweging wil afschaffing van religieus-militaire rituelen

KNA 19 augustus 2021
image
Archiefbeeld: Duitse soldaten tijdens een 'Groβer Zapfenstreich' of Grote Taptoe in 1987. Foto: Wikipedia

Het katholieke vredesinitiatief Pax Christi in Duitsland heeft samen met diverse andere vredesorganisaties de annulering geëist van een geplande militaire ceremonie ter gelegenheid van het einde van de missie van het Duitse leger in Afghanistan.

Sowieso willen de vredesorganisaties een einde maken aan de zogeheten Groβer Zapfenstreich, ofwel Grote Taptoe, een militaire ceremonie met wortels tot in de 16e eeuw.

Schending van religieuze gevoelens

Het ritueel “trivialiseert geweld en instrumentaliseert de christelijke geloofsboodschap”, zo schreven 196 individuen en 24 vredesorganisaties in een oproep aan minister van Defensie Annegret Kramp-Karrenbauer, lid van de christendemocratische CDU, die donderdag werd gepubliceerd.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De ondertekenaars bekritiseren het feit dat het 18e-eeuwse religieuze lied ‘Ich bete an die Macht der Liebe die sich in Jesus offenbart’ (‘Ik bid tot de macht van de liefde die zich in Jezus openbaart’) wordt gespeeld tijdens de Taptoe terwijl de soldaten hun geweren presenteren. Dit is een onaanvaardbare schending van religieuze gevoelens, aldus de petitie, omdat christenen Jezus als een toonbeeld van geweldloosheid zien.

‘Neutrale staat’

“De ideologisch neutrale staat mag religieuze riten en symbolen nooit instrumentaliseren voor zijn eigen doeleinden, vooral niet voor de rechtvaardiging van oorlog en militair geweld”, aldus de oproep.

De ceremonie zou eind augustus plaatsvinden, maar minister Kramp-Karrenbauer heeft al aangegeven deze uit te stellen.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1