<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Duitsland: pastoor stapt op na doodsbedreigingen

KN Redactie 7 maart 2016
image
Pastoor Olivier Ndjimbi-Tshiende (screenshot: st-martin-zorneding.de)

Een uit Congo afkomstige priester neemt afscheid van zijn parochie in het Zuid-Duitse Zorneding vanwege vijf doodsbedreigingen die hij in de afgelopen maanden ontving. Dat meldt sueddeutsche.de.

Ook zou hij slachtoffer zijn geweest van achterstelling. De pastoor zelf, Olivier Ndjimbi-Tshiende, was zondag niet bereikbaar voor commentaar.

Botsingen met lokale CSU

Achtergrond van het opstappen vormen botsingen tussen de priester en zijn parochie, en de lokale CSU. Daarbij gaat het onder andere om het vluchtelingenbeleid.

Bovendien kwam het tot racistische uitingen door lokale politici. Dat leidde eind 2015 tot het terugtreden van een aantal van hen.

Citaat lokale politicus

De situatie spitste zich toe nadat een van de politici in een lokale editie van de Münchner Merkur geciteerd werd: “Die (de pastoor – red.) moet oppassen dat hem Brem (oud-pastoor van Zorneding – red.) niet met de blote kont in het gezicht springt, onze neger.”

Het aartsbisdom München liet weten dat het, indien het citaat correct was, de uitspraak “ten scherpste” veroordeelde. De betrokken politicus zou zich inmiddels verontschuldigd hebben.

Duits staatsburger

De 66-jarige pastoor Ndjimbi-Tshiende staat sinds 2012 aan het hoofd van de parochie van Zorneding. Sinds 2009 behoort hij tot de clerus van het aartsbisdom München-Freising. De in Duitsland gehabiliteerde filosoof is inmiddels ook Duits staatsburger.

Verzoek geaccepteerd

Volgens sueddeutsche.de heeft het aartsbisdom het verzoek tot terugtreden van de priester afgelopen week geaccepteerd. (KNA)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.