<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Duitsland: politie pakt man op die verdacht wordt van doodsbedreigingen aan adres priester

KN Redactie 21 oktober 2016
image
Pastoor Olivier Ndjimbi-Tshiende nam in maart afscheid van zijn parochie in Zorneding nadat hij doodsbedreigingen had ontvangen. (screenshot: st-martin-zorneding.de)

De Duitse politie heeft een 74-jarige inwoner van München opgepakt die ervan verdacht wordt een priester met de dood te hebben bedreigd. Hij had daarvoor dinsdag voor de rechter moeten verschijnen, maar was niet komen opdagen.

Dat meldt de Münchner Merkur. De gepensioneerde wordt ervan verdacht briefkaarten met doodsbedreigingen te hebben verstuurd aan de voormalig pastoor van Zorneding, Olivier Ndjimbi-Tshiende. De man wordt belediging, bedreiging en ophitsing ten laste gelegd. Toen hij niet kwam opdaagde, vaardigde de rechter een arrestatiebevel uit.

In maart opgestapt

De zaak Zorneding haalde wereldwijd de media. Aan de bedreigingen ging een controverse vooraf tussen de priester en de plaatselijke CSU over het vluchtelingenbeleid.

De 67-jarige, uit Congo afkomstige priester, die het Duits staatsburgerschap bezit, vertrok in maart uit zijn parochie. Sinds oktober werkt hij voor een onderzoeksgroep van het centrum Migratie en Vlucht van de Katholieke Universiteit Eichstätt-Ingolstadt (KU). Ook assisteert hij als priester in de regio Ingolstadt.

‘We kennen je wegen’

Woensdag zei Ndjimbi-Tshiende in de Süddeutschen Zeitung dat hij ernstiger bedreigd is dan tot nu toe bekend is. Hij ontving niet alleen briefkaarten met doodsbedreigingen, maar ook brieven. Hij citeerde: “We kennen het kenteken van je auto, we weten, waar je woont, we weten ook, waar je heen gaat, kennen je wegen.”

In een andere brief heette het: “Nu is het tijd, dat je weg komt van Zorneding. Anders gebeurt je hetzelfde als de andere pastoor.”

Bij de brief was een artikel gevoegd over een door rechts-radicalen bijna dood geslagen priester. Volgens Ndjimbi-Tshiende was eraan toegevoegd “dat men bij mij trefzeker zou zijn”.

Strafbare feiten tegen azc’s

Deze week maakte het Bundeskriminalamt bekend dat dit jaar, tot 17 oktober, 797 strafbare feiten tegen Duitse asielzoekerscentra geregistreerd werden.

In 320 gevallen ging het om beschadiging van zaken, in 180 gevallen om rechts-extreme of antibuitenlanderspropaganda en in 137 gevallen om geweldsdelicten, zo stelde het BKA. (KNA)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.