fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

‘Een epidemie tegen het leven’: paus en bisschoppen VS bedroefd na moordpartijen

Catholic News Service 5 augustus 2019
image
Een vrouw brandt een kaarsje op de locatie van de schietpartij in Dayton, Ohio. Foto: CNS Photo - Bryan Woolston, Reuters

Paus Franciscus en de Amerikaanse bisschoppen hebben hun droefheid uitgedrukt over de twee moordpartijen die dit weekend in de VS plaatsvonden. Daarbij kwamen in totaal ten minste 29 mensen om en raakten tientallen mensen gewond. De bisschoppen vroegen katholieken te bidden en zich uit te spreken voor “veranderingen aan ons nationale beleid en onze nationale cultuur”.

Na het angelusgebed zei paus Franciscus zondag op het Sint-Pietersplein de slachtoffers, de gewonden en de betrokken families geestelijk nabij te zijn. Hij refereerde daarbij ook aan de slachtoffers van de schietpartij op een festival in Gilroy, Californië, een weekend eerder.

‘Texas, Californië en Ohio met bloed besmeurd’

“Ik ben de slachtoffers geestelijk nabij van de periodes van geweld geestelijk die deze dagen Texas, Californië en Ohio in de Verenigde Staten met bloed besmeurd en weerloze mensen geraakt hebben”, aldus Franciscus.

29 doden binnen 24 uur

Zaterdagochtend schoot een man in El Paso, Texas, zeker twintig mensen dood in een winkelcentrum. Meer dan tien anderen raakten gewond. Onderzocht wordt of de 21-jarige schutter handelde uit rechts-extremistische motieven.

Minder dan 24 uur later vielen ten minste negen doden en meer dan tien gewonden toen een schutter het vuur opende op mensen in of nabij een bar in Dayton, Ohio. De vermoedelijke dader, een 24-jarige man, werd door de politie neergeschoten en overleed aan zijn verwondingen.

“Wij kunnen nooit meer geloven dat massale schietpartijen een geïsoleerde uitzondering zijn. Ze zijn een epidemie tegen het leven die we, in rechtvaardigheid, in de ogen moeten zien”
- Kardinaal DiNardo en bisschop Dewane namens de Amerikaanse bisschoppen

Kardinaal Daniel DiNardo, voorzitter van de Amerikaanse bisschoppenconferentie, en bisschop Frank Dewane, voorzitter van het bisschoppelijk comité voor rechtvaardigheid en menselijke ontwikkeling, gaven na de tweede aanslag een verklaring uit.

“De levens die dit weekend verloren gingen, confronteren ons met een verschrikkelijke waarheid. Wij kunnen nooit meer geloven dat massale schietpartijen een geïsoleerde uitzondering zijn. Ze zijn een epidemie tegen het leven die we, in rechtvaardigheid, in de ogen moeten zien”, aldus de bisschoppen.

‘Preventieve actie’

“Gods barmhartigheid en wijsheid dwingen ons richting preventieve actie te bewegen. Wij bemoedigen alle katholieken tot meer gebed en offer voor genezing en een einde aan deze schietpartijen. Wij bemoedigen katholieken ook om te bidden en hun stemmen te verheffen voor de nodige veranderingen aan ons nationaal beleid en onze nationale cultuur”, vervolgen ze.

‘Onschuldig leven beter beschermen’

De Amerikaanse bisschoppen pleiten, schrijven ze, al lang voor verantwoorde wapenwetten en meer middelen om de wortels van het geweld te bestrijden. Ze roepen president Trump en het Congres op politieke belangen terzijde te schuiven “en manieren te vinden om het onschuldige leven beter te beschermen”.

‘Bid mee voor slachtoffers en hun geliefden’

Aartsbisschop Dennis Schnurr, in wiens bisdom Dayton ligt, zei dat katholieken zich zondag “met een zwaar hart” tot het gebed keerden.

“Terwijl de tragische en gewelddadige schietpartijen in ons land doorgaan, vraag ik iedereen van geloof om mee te bidden voor de slachtoffers en hun geliefden.”

Zondagsmissen in El Paso gingen door

Het bisdom El Paso liet op zijn website weten dat de zondagsmissen zouden doorgaan zoals gepland. “Uit een overvloed aan voorzorg” werd echter een festival afgelast dat populair is onder katholieke Latino’s.