<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Deelnemers aan de sacramentsprocessie waarmee de Nationale Bedevaart in Brielle werd besloten. Foto: Ramon Mangold
Reportage

‘Eén grote katholieke reünie’: Nationale Bedevaart biedt weerwoord tegen angst en zuurheid

Anton de Wit 11 juli 2022

Ruim 900 mensen kwamen zaterdag naar Brielle voor de Nationale Bedevaart bij gelegenheid van 450 jaar Martelaren van Gorcum. Ondanks de volle bedevaartskerk en feeststemming klonken er ook zorgen over de toekomst. Maar, zo hield bisschop Hans van den Hende de pelgrims voor: “Het heeft geen pas om zuur te worden omdat velen het geloof hebben losgelaten. We worden veeleer geroepen om ons af te vragen: wat betekent óns getuigenis in de wereld van nu?”

Voor de HH. Martelaren van Gorcumkerk in Brielle komen de mensen van de catering handen tekort om soep, broodjes en koffie uit te delen. Het is een drukte van belang na afloop van de eucharistieviering waarmee de Nationale Bedevaart op zaterdag 9 juli werd geopend.

‘Als vanouds’

“Het is één grote katholieke reünie”, zegt een deelneemster. “Bij zulke gelegenheden zie je ook weer eens de mensen die je kent van buiten je eigen parochie. Of een priester die je nog kent van vroeger, of van een Lourdesbedevaart.”

image
In de middag werd de kruisweg gebeden op het martelveld. Foto: Ramon Mangold

“De bus waarmee wij uit onze parochie waren gekomen zat minder vol dan normaal”, zegt een andere pelgrim, “dus ik vreesde dat de opkomst hier ook niet zo hoog zou zijn. Maar toen ik uitstapte was ik opgelucht. Er zijn zo veel mensen, het is weer als vanouds!”

Hoge opkomst

Dat beaamt ook bisschop Hans van den Hende, wanneer hij zich na de Mis goedgeluimd onder de bedevaartgangers begeeft. Hij zegt blij te zijn met de hoge opkomst – de organisatie schat die op minstens 900 mensen; voor hen staat behalve de Mis ook nog een rozenkransgebed, een kruisweg, een vesperviering en een sacramentsprocessie op het programma.

“Van tevoren voel je je toch een beetje als een bedelaar die met de hoed rond gaat wanneer je mensen uitnodigt voor zo’n evenement”, vertelt Van den Hende. “Je weet nooit wie er ook daadwerkelijk gaan komen. Maar als je dan de bussen uit het hele land – en zelfs een paar bezoekers uit België – ziet aankomen, is dat een hele opluchting.”

image
Vele celebranten in het rood (liturgische kleur bij o.a, de feestdag van martelaren), onder wie (hulp-)bisschoppen en vertegenwoordigers van kloosterordes. Foto: Ramon Mangold

Ook Van den Hendes collega’s van het episcopaat zijn ruim vertegenwoordigd; kardinaal Eijk concelebreert, net als diverse bisschoppen, hulpbisschoppen, een emeritus-bisschop (mgr. Ad van Luyn) en vertegenwoordigers van de norbertijnen en franciscanen, de kloosterordes waartoe een deel van de Martelaren van Gorcum behoorde.

Zegen van de paus

Aan het begin van de heilige Mis leest pastoor van het bedevaartsoord Jack Glas een zegenwens voor van paus Franciscus aan de deelnemers van de Nationale Bedevaart.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

In de door kardinaal Pietro Parolin ondertekende boodschap, staat te lezen dat de paus hoopt dat de Kerk in Nederland “gesterkt zal worden door de Heilige Geest om vol vreugde te blijven getuigen van de schoonheid van ons katholiek geloof, om de eenheid tussen de christenen te bevorderen en om de barmhartige liefde van Jezus uit de breiden tot de armsten van onze broeders en zusters.”

‘Martelaren waren geen helden’

Bij zo veel feestvreugde zou je bijna vergeten dat de aanleiding voor de Nationale Bedevaart allesbehalve vreugdevol is: de 450e gedenkdag van de dood van 19 geestelijken, de meesten afkomstig uit Gorcum, die hier in Brielle op 9 juli 1572 werden gemarteld, verminkt en opgehangen aan de zoldering van een turfschuur.

image
Mgr. Hans van den Hende: “Angst kan isoleren en je op jezelf terugwerpen.” Foto: Ramon Mangold

In zijn homilie laat hoofdcelebrant mgr. Van den Hende er geen misverstand over bestaan dat het een gruwelijke gebeurtenis was, die ook niet geromantiseerd mag worden. “Dan moet je niet meteen zeggen: het zijn onze helden, kijk eens wat we in geloof allemaal kunnen! Nee, want dan zou je de martelaren overschreeuwen. Alsof het kampioenen zijn die naar de galg zijn gegaan.”

‘Ten diepste Kerk’

Ze werden vernederd, waren doodsbang, vertelt Van den Hende. “Angst kan isoleren en je op jezelf terugwerpen. Maar omdat de martelaren hun angst aan de Heer hebben gegeven, in geloof hebben beleefd, waren ze toch in staat om met elkaar die weg te gaan.”

[FOTOGALERIJ - Gebruik de pijltjes om te bladeren] Foto's: Ramon Mangold

Ze hebben elkaar daarbij getroost en bemoedigd, aldus de bisschop van Rotterdam. “Ook op het moment van hun pijn en hun angst waren ze ten diepste Kerk, ten diepste de gemeenschap van Jezus Christus.”

Ontkerkelijking

Daar kunnen we ook in onze tijd wat van leren, zo houdt de bisschop de pelgrims voor. Want hoe blij iedereen ook is met de goede opkomst: her en der klinkt ook de zorg om het over algemeen vrij oude publiek bij deze bedevaart en de algehele teruggang van het kerkelijk leven in onze streken.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Maar ook de angst voor de ontkerkelijking moet ons niet isoleren, vindt Van den Hende. “Als we hier de martelaren vereren en samen bidden en getuigen van Gods naam, dan heeft het geen pas om zuur te worden omdat velen het geloof hebben losgelaten. We worden veeleer geroepen om ons af te vragen: en wat betekent óns getuigenis in de wereld van nu?”

“Ik denk dat we door zelf voor te gaan in geloof, door zelf ons geloof te verdiepen, door zelf op voorspraak van de Martelaren van Gorcum en van Titus Brandsma de weg van het evangelie te gaan, dat we dan pas een bijdrage leveren aan de opbouw van de Kerk. Dan pas leveren wij met ons eigen leven een bijdrage aan de voortgang van het evangelie.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.