<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

‘Een hele weg gegaan’: Paul Bindels (50) priester gewijd

Sanne Gerrits 7 juli 2020
image
Mgr. Hendriks legt Paul Bindels de handen op tijdens de priesterwijding 4 juli in de Sint-Bavokathedraal in Haarlem. Screenshot: YouTube.com - Kathedraal TV

Mgr. Jan Hendriks heeft afgelopen zaterdag in de Sint-Bavokathedraal van Haarlem diaken Paul Bindels (1970) tot priester gewijd. Vanwege de coronamaatregelen wijdt de bisschop ieder van de vijf priesterkandidaten van zijn bisdom in een aparte viering.

Het was de eerste priesterwijding die mgr. Hendriks deed als nieuwe bisschop van Haarlem-Amsterdam.

Hele weg gegaan

Paul Bindels was al sinds 2004 diaken, maar voelde later toch de roeping tot het priesterschap. “Ik denk dat ik een hele weg gegaan ben”, vertelt Bindels op KathedraalTV, een YouTube-kanaal van het bisdom Haarlem-Amsterdam.

Praktische bezwaren

De vijftigjarige Bindels begon zijn eerste gesprekken met toenmalige rector van het seminarie Jan Hendriks in 2007. Hij voelde een roeping, maar ook praktische bezwaren en twijfels, aldus Hendriks in zijn preek.

“Maar uiteindelijk is alles opgelost, heeft de weg zich gewezen en daar mogen we zeker de hand van God in zien. Hij heeft alles ten goede geleid”, sprak Hendriks.

Pastoor met de hond

Bindels, ookwel bekend als “de pastoor met de hond”, kwam via veel omzwervingen bij zijn roeping uit, vertelt hij aan KathedraalTV. 34 Jaar had hij met veel passie en plezier een eigen metaalbewerkingsbedrijf. “Maar de Geest van God was ook altijd in mijn leven.”

“Als je de grote lijnen ziet in je leven, en je ziet de grote worstelingen die je doormaakt had, dan zie je: Hij was daar toch, daar was zijn hand in en Hij stuurde je.”

Dienst aan de gemeenschap

Na veel zijwegen kwam Bindels bij de katholieke Kerk uit. De vonk van het priesterschap begon te branden in zijn leven, zoals hij het zelf zegt. De beslissing viel hem uiteindelijk toch zwaar. Zijn bedrijf was succesvol, maar God bleef roepen.

In het verhaal van Sint-Franciscus voelde Bindels zich gesterkt; dat hielp hem de knoop door te hakken. Nu hoopt hij “als priester nog meer ten dienste te kunnen staan aan de gemeenschap”.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.