fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

‘Een kardinaal kent geen angst!’

KN Redactie 14 juli 2018
image
Kardinaal Laurent Mosengwo (CNS Photo - Deborah Gyapong)

Kardinaal Laurent Monsengwo Pasinya uit Congo vreest elke dag voor zijn leven, maar er is geen ruimte voor angst. “Het is een missie om het geloof te verdedigen, ook ten koste van je eigen bloed. Ik ben niet bang om dat te doen.”

“Een kardinaal kent geen angst”, zegt de uitgesproken kerkelijk leider van een de meest gewelddadige landen in Afrika.

Kritiek op de president

De kardinaal is een hevig criticus van de huidige president Joseph Kabila. Daardoor verkeert hij in een gevaarlijke positie, maar hij zegt dat hij geen extra veiligheidsmaatregelen heeft genomen.

“Natuurlijk, pas ik op. Ik eet niet zomaar alles; ik drink niet zomaar alles.” Als hij thuis is, koken twee van zijn nichten voor hem. “Niemand anders komt de keuken binnen.”

Vier miljoen mensen op de vlucht

De kardinaal vraagt opnieuw voor gebed voor zijn land. De politieke en economische situatie van Congo blijft maar verslechteren. Volgens recente rapporten is er nu in tien van de 26 provincies van het land sprake van gewapende strijd. Meer dan vier miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen.

Strijd wordt er geleverd om de voorraad mineralen in de bodem. Maar ook zijn er protesten tegen het almaar aanblijven van president Kabila. De katholieke Kerk, die volgens de kardinaal “groeit”, neemt daarbij een leidende positie in.

Nieuwe verkiezingen

Kabila wil nog altijd geen nieuwe presidentsverkiezingen uitschrijven, iets wat hij wel had beloofd. In 2016 zat zijn tweede en laatste termijn erop, maar weigerde hij zijn presidentschap op te geven. Dankzij bemiddeling door de katholieke kerk werd op 31 december 2016 een akkoord gesloten tussen Kabila en de oppositie. Nieuwe verkiezingen zijn er echter nog altijd niet geweest. Bij meerdere protesten vielen dit jaar al doden en gewonden.

“De president wil blijven zitten”, zegt kardinaal Monsengwo. “Maar de mensen willen hem niet. De mensen willen dat hij verkiezingen uitschrijft.” De kardinaal hoopt dat de inwoners het land door gebed en vreedzame demonstraties naar verkiezingen kunnen leiden.