<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Eerste lokale priester Mongolië gewijd: ‘missionaris in eigen land’

KN Redactie 31 augustus 2016
image
De kersverse priester Joseph Enkh Baatar viert zijn eerste heilige Mis. (Foto: Prosper Mbumba c.i.c.m.)

In Mongolië is zondag de eerste lokale priester gewijd, de 29-jarige Joseph Enkh Baatar.

Vader Baatar is een vrucht van de nu 24-jarige missie in het Oost-Aziatische land, meldt CNA. Hij werd in de kathedraal van Oelaanbaatar gewijd door mgr. Wenceslao Padilla, de apostolisch prefect van de Mongoolse hoofdstad.

‘Zegen van God’

Chamingerel Ruffina van het Nationaal Catechetisch Centrum noemde de wijding “een zegen van God en een moment van enorme vreugde en inspiratie voor onze jonge Mongoolse Kerk”. Mgr. Pardilla dankte God voor het historische moment en bad dat er meer inheemse roepingen mogen volgen om de lokale Kerk te helpen opstaan.

De bisschop, lid van de congregatie van het Onbevlekt Hart van Maria, was een van de eerste drie missionarissen die in 1992 Mongolië in mochten. De congregatie was eerder, in 1922, ook al een missie gestart in het land, maar daar kwam een einde aan toen de communistische regering religieuze uitingen begon te onderdrukken.

‘Neem dagelijks je kruis op en volg Mij’

De kersverse priester zelf dankte de eveneens aanwezige Koreaanse bisschop You, in wiens seminarie hij opgeleid werd. Verder bedankte hij zijn familie en stafleden van het seminarie, en prees hij de steun voor zijn roeping die hij van mgr. Pardilla ontving.

Baatar vroeg de gelovigen om voor hem te bidden, opdat hij trouw zijn wijdingsmotto uit het Lucasevangelie zou kunnen vervullen: ‘Verloochen jezelf, neem dagelijks je kruis op en volg Mij.’

“Ik dank de Heer die mij geroepen heeft om Hem door het priesterschap te dienen. Ik ben ook alle mensen dankbaar die mij hebben geholpen op deze roeping te antwoorden.”

Seminarie in Zuid-Korea

Joseph Enkh Baatar werd op 24 juni 1987 geboren. Hij verloor op jonge leeftijd zijn vader en kwam via zijn zus in aanraking met het katholieke geloof. Zijn droom om priester te worden werd aanvankelijk uitgesteld vanwege het sterke verlangen van zijn familie dat hij zijn universitaire opleiding zou voltooien.

Na zijn afstuderen en met steun van zijn familie deed hij een aanvraag om priesterstudent te worden voor de apostolische prefectuur van Oelaanbaatar. Hij werd opgeleid aan het seminarie van Daejeon in Zuid-Korea en ontving in september 2014 de diakenwijding.

‘Missionaris in zijn eigen land’

Mgr. You herinnerde de nieuwe priester eraan dat “de beste manier om het goede nieuws te verkondigen een leven van getuigenis” is. Met het oog op het vele missiewerk dat in zijn vaderland op Baatar ligt te wachten, voegde de bisschop toe dat “vader Joseph, als Mongools staatsburger, als missionaris in zijn eigen land moet leven”.

Handgeschreven Bijbel

De Mongoolse katholieken hadden ter voorbereiding op de priesterwijding een noveen tot Sint-Paulus gebeden om hun missionaire geest in het Jaar van Barmhartigheid te versterken.

De parochianen van de H. Mariaparochie hadden een bijzonder cadeau in petto voor hun nieuwe priester: een door henzelf met de hand geschreven Bijbel. Vrijwilligster Clara Gantesetseg vertelde CNA dat het cadeau “een teken van hoop” is “voor ons volk in Mongolië, en een speciaal geschenk tijdens dit Jaar van Barmhartigheid”.

Vijftienhonderd mensen bij wijdingsmis

In totaal waren meer dan vijftienhonderd bij de wijdingsmis aanwezig. Deze werd geconcelebreerd door de nuntius voor Mongolië en Zuid-Korea, mgr. You van Daejon en meer dan honderd priesters uit Zuid-Korea en Hongkong.

Ook waren er vertegenwoordigers aanwezig van buitenlandse ambassades en lokale orthodoxe Kerken, evenals boeddhistische monniken.

Mongolië: twaalfhonderd katholieken

Iets meer dan de helft van de drie miljoen inwoners van Mongolië is boeddhist, 39% is niet-religieus en er zijn kleine aantallen moslims, sjamanisten en christenen.

Er wonen in het land naar schatting twaalfhonderd katholieken, die allen bediend worden door de apostolische prefectuur van Oelaanbaatar. Mgr. Pardilla heeft een handjevol diocesane priesters tot zijn beschikking die worden bijgestaan door ongeveer veertien religieuzen. (CNA)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.