<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Eerste Nederlandse stadssynode in Utrecht

KN Redactie 15 mei 2016
image
Foto: Wikimedia.org cc Pepijntje

In Utrecht vindt de eerste stadssynode van Nederlands plaats. Mensen kunnen meepraten over de toekomst van de katholieke Kerk in de stad.

Via de website stadssynode030.nl en een facebookpagina ‘Stadssynode030’ wordt aan zowel katholieken als niet-katholieken gevraagd mee te denken over de toekomst van de rooms-katholieke kerk in Utrecht. De website en de facebookpagina worden vandaag gelanceerd.

Primeur in Nederland

Het is voor het eerst dat er in Nederland een zogeheten stadssynode plaatsvindt. In bisdommen van andere landen van Europa worden wel al met regelmaat synodes belegd om na te denken over de toekomst van de kerk.

Aanleiding voor de stadssynode is het feit dat het katholieke landschap in Utrecht veranderd is, zo laten de initiatiefnemers in een persbericht weten. “Een aantal katholieke kerken sluit de deuren. Er komt een einde aan de vanzelfsprekendheid dat iedere wijk en buurt een eigen katholieke kerk heeft.”

Bezinning op de toekomst

Reden voor stadspastoor Ton Huitink om de stadssynode uit te roepen: “We moeten ons bezinnen op de toekomst van de katholieke aanwezigheid in de stad. We willen dichtbij de mensen in de stad staan en we willen vernieuwend en ondernemend werken. Daarom heb ik de stadssynode gestart om nieuwe inspiratie op te doen.”

Naast krimp is het tijd een nieuw elan te ontwikkelen, laat Huitink weten in het persbericht. “We lanceren nu de website ‘Stadssynode030’ en de facebookpagina om iedereen in de stad, katholieken en niet-katholieken, uit te nodigen om met frisse ideeën en suggesties te komen. Via het vragenformulier van de website kan iedereen meedoen aan deze stadssynode.”

Samenwerking

De stadssynode bestaat ook uit vaste leden. Zij zijn in gesprek met andere geloofsgemeenschappen en maatschappelijke organisaties. De leden onderzoeken hoe de verschillende partijen het beste kunnen samenwerken in de stad Utrecht.

Alle bijdragen die via de site en facebook binnen komen, worden verzameld en verwerkt. De resultaten zijn te volgen op de site. Eind december maakt pastoor Huitink de eindresultaten van de synode bekend. (KN)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.