fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Nieuwe wijdingen voor Nederlandse Kerk: twee priesters en een diaken

Selinde van Dijk-Kroesbergen 9 april 2021
image
John Ashirvadam en Shaiju Selestin werden vorig jaar met vier anderen diaken gewijd; donderdag ontvingen zij de priesterwijding. Foto: Bisdom Roermond

Begin deze week was er in het bisdom Haarlem-Amsterdam een diakenwijding en donderdag werden twee diakens van het bisdom Roermond tot priester gewijd.     

Op Tweede Paasdag werd Wim Zürlohe door mgr. Jan Hendriks tot diaken gewijd. De plechtigheid vond plaats in de H. Martinuskerk in Bovenkarspel. Zürlohe zal in parochies in West-Friesland werkzaam blijven.

Priesterwijdingen bisdom Roermond

Het bisdom Roermond had gisteren zijn eerste twee priesterwijdingen van dit jaar. In India werden John Ashirvadam en Shaiju Selestin tot priester gewijd. Ze zullen allebei hun eerste Mis begin mei in hun Limburgse parochies opdragen; Ashirvadam is werkzaam in Maastricht, Selestin in Simpelveld en Bocholtz.

De nieuwe kapelaans zijn twee van de zes mannen die vorig jaar tot diaken gewijd werden en dit jaar de priesterwijding ontvangen. Van deze zes wijdelingen komen er drie uit India, twee uit Sri Lanka en één uit Nederland.

Op 12 en 15 mei zullen de wijdingen van Nicholas Pethuru en Ranil Weeerawarna in Sri Lanka plaatsvinden. Op 29 mei volgt in Roermond de priesterwijding van Danny Horsch en Austin Joseph.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Eerste priesterwijding franciscaan sinds negen jaar

De 42-jarige franciscaan Jan ter Maat wordt aankomende zondag in Stadsklooster San Damiano in Den Bosch tot priester worden gewijd door mgr. Gerard de Korte. Vorig jaar werd hij diaken gewijd. De laatste priesterwijding bij de Nederlandse franciscanen vond negen jaar geleden plaats.

Wereldroepingendag

Op 25 april viert de Kerk haar 58e wereldroepingendag. Er wordt dan in kerken en kloosters speciaal gebeden voor roepingen tot het priesterschap. Het thema van dit jaar is ‘Wees niet bang, kom dichterbij’.

Ook in Nederland is er aandacht voor. Zo houden het roepingenpastoraat van het bisdom Groningen-Leeuwarden en het jongerenpastoraat van het bisdom Haarlem-Amsterdam op de 25e een middag waarop jongeren laagdrempelig kunnen kennismaken met het religieuze leven. Zij kunnen dan online ‘speeddaten’ met verschillende religieuzen om hun spiritualiteiten te leren kennen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Elektronisch noviciaat

Voor mannen die overwegen monnik te worden startten de trappisten van abdij Koningshoeven begin dit jaar al met het online platform eNovice. Hierop staat veel informatief over het monastieke leven. Bovendien is er de mogelijkheid om in te treden in het digitale noviciaat van de abdij.

[CORRECTIE 12-4: In een eerdere versie van dit artikel werd ten onrechte gemeld dat de bovengenoemde wijdingen de eerste waren voor Nederland dit jaar. Dat klopt niet: op 19 maart werd broeder Augustinus Aerssen o.p. in Rotterdam tot diaken gewijd door bisschop Hans van den Hende.]