<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Egypte: twee christenen vermoord

KN Redactie 22 februari 2017
image
Een klok toont het moment waarop op 11 december 2016 een bom afging in een koptische kerk in Cairo. (Foto: AP)

In Egypte zijn twee christenen vermoord, vermoedelijk door militanten.

Dat hebben anonieme Egyptische veiligheidsmensen tegenover journalisten van persbureau AP verklaard, meldt de Catholic Herald.

Doodgeschoten en in brand gestoken

De slachtoffers zijn de 65-jarige Saad Hana, die werd doodgeschoten, en zijn 45-jarige zoon Medhat. De zoon werd ontvoerd en levend in brand gestoken. Hun beider lichamen werden vandaag gedumpt aan de kant van een weg in de stad el-Arish.

In diezelfde stad werden in de afgelopen maand bij verschillende aanvallen al ten minste drie christenen vermoord.

Terreurgroep kondigde meer aanslagen aan

De moord op Saad en Medhat Hana komt enkele dagen nadat een aan IS gelieerde Egyptische terreurgroep aankondigde dat er meer aanslagen zullen komen op de christenen in het Noord-Afrikaanse land.

Dat blijkt, schrijft Crux, uit een twintig minuten durend filmpje dat door de groep is vrijgegeven. In het filmpje is onder anderen de terrorist te zien die zichzelf in december opblies in een volle kerk in Cairo. Daarbij kwamen ruim twintig mensen om.

Christenen ‘favoriete prooi’ en ‘ongelovigen’

Een verteller noemt de Egyptische christenen in het filmpje de “favoriete prooi” van de terreurgroep. Volgens hem zijn zij niet langer dhimmi’s, tweederangsburgers die in ieder geval nog enige bescherming genieten, maar “ongelovigen” die het Westen versterken tegenover islamitische landen.

“God gaf bevelen om iedere ongelovige te doden”, zegt een met een AK 47 bewapende militant in het filmpje.

Veel christenen steunen al-Sisi

De kopten vormen ongeveer 10% van de Egyptische bevolking. Zij zijn altijd al een favoriet doelwit van moslimextremisten geweest. Sinds het leger in 2013 de islamistische president Morsi aan de kant zette, is het aantal aanvallen op kerken toegenomen.

Een grote meerderheid van de Egyptische christenen steunt Abdel-Fatah al-Sisi, de generaal die sinds 2014 president is. Extremisten hebben die steun gebruikt als voorwendsel om meer aanvallen op christenen uit te voeren.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.