fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Emeritus-paus looft Nederlandse Thomaskenner

KN Redactie 27 juni 2016
image
De rector van Rolduc, Lambert Hendriks, overhandigt een van de twee boeken aan pater Leo Elders s.v.d. Pater Elders neemt na veertig jaar afscheid van het seminarie Rolduc. (Screenshot: rolduc.nl)

Pater Leo Elders s.v.d. (89) mocht vrijdag bij zijn afscheid van het seminarie Rolduc onder meer lof van emeritus-paus Benedictus XVI in ontvangst nemen.

De theoloog en filosoof geniet internationale bekendheid als kenner van het werk van St.-Thomas van Aquino en het thomisme. Hij gaf veertig jaar les aan Rolduc, waar hij ook woonde en zijn onderzoekswerk deed. In die vier decennia gaf hij les aan alle priester- en diakenstudenten die in die tijd hun opleiding aan Rolduc volgden.

Bijdrage emeritus-paus Benedictus XVI

De bijdrage van emeritus-paus Benedictus XVI maakt deel uit van een van de twee boeken die bij pater Elders’ afscheid werden gepresenteerd.

Het ene, Thomas van Aquino. Over hoofdthema’s van het christelijk geloof, is van pater Elders zelf. Het ander is een Liber Amicorum, een vriendenboek, waaraan onder meer de emeritus-paus meewerkte.

Harvard

Pater Leo Elders is lid van het Gezelschap van het Goddelijk Woord (Societas Verbi Divini, beter bekend als de Missionarissen van Steyl). Na de opleiding bij de paters s.v.d. studeerde hij in Utrecht, Harvard en Montréal en promoveerde in 1959 in de filosofie.

Congregatie voor de Geloofsleer

Pater Elders gaf les aan tal van universiteiten en theologische instituten wereldwijd. Van 1971 tot 1976 was hij aan de Congregatie voor de Geloofsleer in Rome verbonden, waar hij vanaf 1972 doceerde aan de Pauselijke Universiteit van Lateranen. Als lid en later vicevoorzitter maakte Leo Elders deel uit van de pauselijke bijbelcommissie.

Sinds 1976 woonde, werkte en doceerde hij aan het seminarie Rolduc. Later gaf hij ook les aan de Tiltenberg, de priesteropleiding van het bisdom Haarlem-Amsterdam, terwijl hij ook aan verschillende internationale universiteiten bleef doceren.

Nieuwe bureaustoel

Voor zijn wetenschappelijk werk rond Thomas van Acquino ontving pater Elders veel onderscheidingen en eredoctoraten.

Leo Elders gaat in een rusthuis van zijn congregatie in het West-Brabantse Teteringen wonen. Hij blijft werken aan wetenschappelijke artikelen en boeken. Om dat mogelijk te maken, kreeg hij van het seminarie een nieuwe bureaustoel cadeau.