fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Engeland: rechtszaak om ‘kruisigen’ katholieke collega

KN Redactie 20 juni 2016
image
Foto: iStock

In de Engelse stad York loopt een rechtszaak tegen vier mannen die een katholieke collega pestten en hem onder meer ophingen aan een kruis.

Dat meldt de BBC.

Stagiair

Het slachtoffer – nu 19 – vertelde de rechtbank in York via videoverbinding dat het getreiter begon kort nadat hij op zijn 17e als stagiair was begonnen bij bouwbedrijf Direct Interior Solutions in de Noord-Engelse stad Selby.

De jongen, een trouwe kerkganger, had zijn collega’s verteld dat hij een telefoontje had gemist omdat hij op dat moment in de kerk zat.

Vastgebonden

Na die opmerking begon het voortdurende gepest door vier van zijn collega’s. Zo werd hij bekogeld met eieren en bloem en werden er met onuitwisbare stiften kruisen op zijn hele lichaam getekend. Andere keren werd hij vastgebonden aan een stoel en werden er bussen deodorant richting hem leeg gespoten en aangestoken.

Ook werd de jongen vastgebonden aan een houten kruis en vervolgens aan de muur gehangen. Zijn collega’s op de werkvloer filmden de kruisiging.

Geloof

Het slachtoffer denkt dat zijn collega’s hem aanvielen vanwege zijn katholieke geloof. “Waarom hadden ze anders een kruis gemaakt?” vroeg hij zich af.

“Ik schaamde me dat iedereen zag wat er met mij gebeurde […]. Ik voelde me vernederd”, zo vertelde de jongen aan de rechtbank.

De vier mannen – Andrew Addison (30), Joseph Rose (21), Christopher Jackson (22) en Alex Puchir (37) – staan terecht op verdenking van pesten en religieus gemotiveerd zwaar geweld.

Schaamte

Het slachtoffer verklaarde dat hij niet direct aangifte had gedaan van de pesterijen, omdat hij bang was ontslagen te worden. Hij zei zich ook te schamen en was bang voor wraakacties van zijn collega’s als hij zou vertellen wat hem was overkomen.

De rechtszaak loopt nog. De verdachten hebben alle vier ontkend dat er sprake was van religieus gemotiveerd geweld tegen het slachtoffer. (KN/BBC)