fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

EO-presentator: ‘Christelijke Trump-stemmers zijn niet gek’

KN Redactie 5 februari 2020
image
Tijs van den Brink tijdens zijn reis door de Amerikaanse bible belt. "Als je met christelijke Trump-stemmers spreekt en naar hen luistert, dan begrijp je hun keuze.” Still: EO

Zelf zou hij niet snel op Donald Trump stemmen. Drie weken rondreizen in de Amerikaanse bible belt bracht presentator Tijs van den Brink echter wel meer begrip voor Trumps evangelicale achterban.

Dat zegt de programmamaker in Katholiek Nieuwsblad. Van den Brink reisde door de VS voor het maken van God, Jesus, Trump!. De driedelige serie is vanaf morgen te zien bij de EO op NPO2. Doel van het programma was volgens Van den Brink om te kijken of de beeldvorming over christelijke Trump-stemmers klopt.

‘Werkelijkheid is genuanceerder dan ons beeld’

“Van tevoren vond ik het – net als de meeste mensen in Nederland – moeilijk te begrijpen dat christenen op hem kunnen stemmen. Maar de werkelijkheid is veel genuanceerder dan ons beeld van de situatie. Als je met christelijke Trump-stemmers spreekt en naar hen luistert, dan begrijp je hun keuze.”

Het abortusdebat

Die is niet gebaseerd op Trumps gedrag, zegt Van den Brink, maar op diens beleid. Centraal staat daarin staat onder meer het abortusdebat.

“De helft van de Amerikaanse bevolking vindt abortus problematisch en Trump neemt maatregelen tegen abortus”, aldus Van den Brink. Ook zijn pro-Israëlbeleid maakt hem populair onder evangelicals, net als zijn stellingname “in debatten rondom bijvoorbeeld genderneutrale toiletten”.

‘Extra kritische’ benadering Trump in Nederlandse media

Het is volgens Van den Brink wel te verklaren “waarom Nederlanders Trump als een malloot zien”. Nederlandse media benaderen hem “extra kritisch”, al “geloof ik nooit dat journalisten expres vooringenomen zijn”.

Ook speelt een cultuurverschil tussen de VS en Nederland mee. “Amerikanen zijn toch heel andere mensen. Wij snappen bijvoorbeeld niks van hun liefde voor wapens.”

‘Trump en zijn achterban zijn niet gek’

Kloppen doet de beeldvorming echter niet, vindt hij: “Wij kunnen hier in Europa denken dat Trump en zijn achterban gek zijn, maar dat zijn ze niet. Zijn aanhang bestaat uit vriendelijke, hardwerkende en gelovige mensen.”

‘Blij dat we in Nederland meer partijen hebben’

Hoewel zijn begrip voor christelijke Trump-stemmers is gegroeid, zou Van den Brink zelf toch niet snel op hem stemmen.

“Ik vind het lastig. Trump is een rare man, die vaak rare dingen doet en zegt. Hij ontslaat mensen met gemak. Tegelijkertijd zou ik ook niet op een Democraat willen stemmen die heel liberaal is op het gebied van abortus. Wat dat betreft, ben ik blij dat we hier in Nederland meer partijen hebben.”