fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Erdö: geen gemeenschappelijke lijn Europese bisschoppenconferenties in vluchtelingencrisis

KN Redactie 4 mei 2016
image
Kardinaal Peter Erdö (links), hier tijdens de gezinssynode van 2014. (Foto: AP)

De bisschoppenconferenties van Europa willen geen gemeenschappelijke lijn overeenkomen in de vluchtelingencrisis. In dit vraagstuk kan er “niet slechts een enkel antwoord zijn”, zei de Hongaarse kardinaal Peter Erdö dinsdag in Rome.

Erdö sprak als voorzitter van de Raad van Europese Bisschoppenconferenties (CCEE) die in Rome bijeen was voor een ontmoeting met hoge vertegenwoordigers van de Romeinse curie.

‘Met drie regels’

Bij de ontmoeting is weliswaar lang over migratie gesproken, maar het probleem laat zich niet in een verklaring “met drie regels” ophelderen, aldus de aartsbisschop van Esztergom-Boedapest.

‘Evangelie verkondigen’

Volgens Erdö moet het vluchtelingenvraagstuk verder bestudeerd worden. Er moet gekeken worden in hoeverre door bepaalde maatregelen “de katholieke leer verduisterd” wordt.

Het is, zei de kardinaal, de opdracht van de Kerk om “het Evangelie van Jezus Christus en zijn waarden te verkondigen, niet, om politieke of operatieve aanbevelingen voor het handelen te geven”.

Bereidheid tot opname vluchtelingen

Ruimhartige humanitaire hulp en bereidheid tot opname van vluchtelingen hebben voorrang, aldus kardinaal Erdö.

De vicevoorzitter van de CCEE, aartsbisschop Angelo Massafra van het Albanese Shkodra-Pult, zei dat het daaraan van de kant van de Kerk niet ontbroken heeft.

Indirect begrip voor grenscontroles

Indirect uitte Erdö begrip voor binnen-Europese grenscontroles. In het afgelopen jaar, zei hij, trokken 430.000 mensen door Hongarije. Daarvan weigerden er volgens hem 100.000 “om hun identiteit aan te geven”.

Ondanks grensbarrières bestond voor mensen die asiel zochten of om een andere reden wilden reizen, steeds de mogelijkheid legaal de grens over te steken, aldus de kardinaal.

‘Bang zijn’

Tijdens een bijeenkomst van Franse, Duitse en Engelse bisschoppen over de vluchtelingen die bij Calais verblijven, zei de algemeen secretaris van de CCEE onlangs: “Als we bang zijn en onszelf verdedigen, zal de reactie er een van uitdaging en spanning zijn.”

‘Egoïstisch en individualistisch’

Hij ging verder: “Wat vandaag in Europa gebeurt, de toenemende afsluitingen, de groeiende muren en angsten zijn het gevolg van een verleden waarin mensen geleerd werd consumentistisch te zijn, egoïstisch en individualistisch.” (KNA/CC)