Europeanen zouden zich hun christelijke wortels moeten herinneren en er naar terug moeten keren. “Als je van je wortels afgesneden bent, raak je op drift.”
Dat schrijft een groep katholieke en oosters-orthodoxe kerkleiders in een verklaring na afloop van het vijfde Europese Katholiek-Orthodoxe Forum, dat in Parijs plaatsvond.
De terugkeer naar de christelijke wortels is nodig in een tijd van “wijdverbreide zorg” over de toekomst van Europa, stellen ze.
De Europese samenlevingen “keren zich naar hun geestelijke bronnen, om er middelen uit te halen om te antwoorden op de situatie die Europa ervaart, en om het pad te vinden dat voor ons ligt voor een toekomst vol van hoop en groter vertrouwen”.
Tijdens het forum bogen twaalf afgevaardigden van de CCEE, de Raad van Europese Bisschoppenconferenties, en twaalf afgevaardigden van de orthodoxe Kerken in Europa zich over het thema ‘Europa in angst voor de bedreiging van fundamentalistisch terrorisme, en de waarde van de menselijke persoon en religieuze vrijheid’.
Overheden garanderen de “fundamentele rechten van de menselijke persoon”, maar er zijn vele krachten aan het werk die religie in het publieke domein willen marginaliseren of zelfs elimineren, aldus de kerkleiders.
“Wij geloven dat Europa meer dan ooit de adem van het geloof in Christus nodig heeft, en de hoop die dat geeft. Het christendom is een baken van identiteit dat anderen hun mensenrechten niet ontzegt, maar probeert met allen samen te werken voor de realisering van het algemeen welzijn.”
Sommige vormen van secularisering hebben generaties mensen “religieus ongeletterd” gemaakt, “wat burgers beroofd van de basiskennis die zij nodig hebben om hun eigen cultureel erfgoed te begrijpen, evenals het cultureel erfgoed van andere tradities die door religie worden geïnspireerd”.
Volgens de kerkleiders leidt het negeren van Europa’s religieus erfgoed vaak, zelfs al is het onbedoeld, tot discriminatie en vervolging in samenlevingen die beweren open te zijn. “Cultureel relativisme, verstoken van waarheid of moreel goed, kan niet als dogma worden gevestigd, omdat dit in feite leidt tot verdeeldheid tussen mensen.”
Over migratie zeiden de leiders dat het verwelkomen van de vreemdeling een christelijke plicht is. Ze wezen op de aartsvader Abraham, die door christenen, Joden en moslims als een vader in het geloof wordt gezien.
Migranten hebben op hun beurt de plicht vreedzaam te integreren, voegden ze toe. Hun gastlanden moeten verenigd zijn door een fundament van respect voor de religieuze en mensenrechten van alle mensen. (CNA)