<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Exclusief: ´Paus gaat Pakistan bezoeken´

KN Redactie 3 maart 2016
image

“We hebben de paus in Pakistan uitgenodigd en hij zei ja.”

De Pakistaanse minister Kamran Michael licht exclusief toe aan Katholiek Nieuwsblad wat er gisteren gebeurd is tijdens de audiëntie op het Sint-Pietersplein.

Uitnodigingsbrief voor paus Franciscus

Michael, de enige christelijke minister van de huidige regering, was daarbij aanwezig samen met de minister van religieuze zaken, Sardar Mohammed Yousaf. De twee kwamen speciaal naar Rome om aan de Heilige Vader een uitnodigingsbrief van de minister-president van Pakistan, Nawaz Sharif, over te brengen.

Waardevolle kans

Vanmiddag zullen Michael en Yousaf de staatssecretaris, kardinaal Pietro Parolin, ontmoeten, om de uitnodiging te herhalen en alle details te bespreken.

Pausreis India voor heiligverklaring Moeder Teresa

Het bezoek is nog niet zeker, maar de mogelijke pausreis in september naar India, voor de heiligverklaring van Moeder Teresa, ziet de Pakistaanse regering als een waardevolle kans.

De laatste apostolische reis van een paus naar Pakistan was die van Johannes Paulus II in 1981. De heilige paus bracht slechts één dag in het land door.

Zeer gewaardeerd

Er leeft vandaag grote verwachting voor de mogelijke komst van paus Franciscus. “Premier Sharif heeft grote waardering voor de paus en wil hem graag in eigen land ontvangen.”

Het is een wens van heel de Pakistaanse gemeenschap. Paus Franciscus wordt ook zeer gewaardeerd door de moslims die in Pakistan ongeveer 96% van de bevolking uitmaken. “We zijn ervan overtuigd dat de paus ook een belangrijke bijdrage aan de interreligieuze dialoog zal leveren.”

Anti-blasfemiewet

Na de sensationele effecten van het bezoek aan de Centraal-Afrikaanse Republiek, waar al gesproken wordt over een “Paus Franciscus-wonder”, zou de paus zeker een nieuwe weg banen in de dialoog tussen de godsdiensten in een land dat zwaar getroffen wordt door islamitisch terrorisme en fundamentalisme.

De kleine christelijke minderheid – slechts 2% van de bevolking – die dagelijks discriminatie en vervolging moet doorstaan, vooral als gevolg van de zogenaamde anti-blasfemiewet, zou uit het bezoek van de bisschop van Rome kracht putten om te blijven getuigen van hun geloof, ondanks de ernstige moeilijkheden.

“Voor ons christenen in Pakistan”, verklaart de minister aan KN, “zou het een echte zegen zijn.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.