fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Excuses en de belofte van een pausreis: ‘nieuw spoor naar verzoening’ met de Canadese inheemse bevolking

Selinde van Dijk-Kroesbergen 5 april 2022
image
Vorige week ontving paus Franciscus verschillende Canadese inheemse delegaties om te praten over de wreedheden in Canadese kostscholen, waar de kerk ook een belangrijke rol bij speelde. Foto: CNS Photo - Vatican Media

De ontmoetingen die de Canadese inheemse leiders vorige week met paus Franciscus hadden, werden vrijdag afgesloten met  excuses van de paus en zijn belofte hen in hun thuisland te bezoeken. Dat bezoek zal waarschijnlijk deze zomer plaatsvinden, rond 26 juli.

Paus Franciscus kwam vrijdag met excuses voor de rol van de katholieke Kerk bij het runnen van residentiële scholen, waar kinderen van de oorspronkelijke Canadese bevolking werden gedwongen hun taal en cultuur af te leren. Ook was er jarenlang sprake van misbruik.

Pauselijke reis

Van 28 maart tot 1 april spraken delegaties van verschillende inheemse gemeenschappen met de paus om hun geschiedenis en verhaal te verduidelijken.

“Jullie hebben het levende gevoel van jullie gemeenschappen hier in Rome gebracht”, zei de paus vrijdag tegen de inheemse leiders. "Ik zal blij zijn om weer te profiteren van een ontmoeting in jullie geboorteland, waar jullie families wonen."

De paus zei dat hij verwacht door zijn bezoek aan Canada zijn “nabijheid” met de inheemsen “beter te kunnen uiten”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Het Vaticaan heeft nog geen pauselijke reis naar Canada bevestigd. Maar de paus zei vrijdag dat hij graag het feest van de heilige Anna, grootmoeder van Jezus, met de Canadezen samen wil vieren. De katholieke Kerk viert dat feest op 26 juli.

Puzzelstuk

De inheemse leiders hadden al eerder om excuses van de paus gevraagd, Natan Obed, voorzitter van de Inuit Tapiriit Kanatami, zei vrijdag tegen verslaggevers: "Vandaag hebben we er een stukje van de puzzel bij", namelijk de pauselijke verontschuldiging.

"Ik was geraakt door de manier waarop hij zijn verdriet uitte en ook door de manier waarop hij de acties van de Kerk in het bijzonder veroordeelde", verklaarde Obed. Het volgende stuk is de beloofde reis van paus Franciscus naar Canada om inheemse gemeenschappen te bezoeken en hun excuses aan te bieden.

Maar meer nog, zei hij, hebben de inheemsen steun nodig om de volledige waarheid te ontdekken over wat er op de scholen gebeurde en om alle nog levende daders die leerlingen misbruikten voor het gerecht te brengen.

Historisch en betekenisvol

Cassidy Caron, leider van de Métis, vertelde verslaggevers dat paus Franciscus zijn bedroefdheid betuigde over de betrokkenheid van de Kerk bij de scholen. Hij had zijn afschuw uitgesproken over het misbruik en over de "huiveringwekkende" poging om de inheemse bevolking te beroven van hun cultuur. Deze excuses "lieten zien dat er naar ons geluisterd werd".

"De verontschuldiging die we vandaag ontvingen is absoluut historisch en zo betekenisvol voor zoveel mensen", zei Caron. "Dit opent de deur voor ons om verder te gaan op onze helende reizen."

Aam de verschillende Canadese inheemse delegaties - begeleid door zes Canadese bisschoppen - bood de paus vrijdag excuses aan voor de rol van de katholieke Kerk bij de residentiële scholen. Ook beloofde hij hen binnenkort in Canada te bezoeken.

Bisschop William McGrattan van Calgary - vicevoorzitter van de Canadese bisschoppenconferentie - bedankte de inheemse gemeenschappen voor het aangaan van een dialoog met de katholieke Kerk in de afgelopen jaren.

"Zoals we hebben gehoord, moet het ontvangen van gratie en het aanbieden van excuses worden gevolgd door actie", zei de bisschop. “De Canadese Kerk zet zich volledig in om de inheemse bevolking te helpen toegang tot de gezochte archieven te krijgen en met hen onderweg te blijven."

‘Een nieuw spoor’

Gerald Antoine, die de delegatie van de First Nations leidde, zei dat de excuses van de paus slechts "een nieuw spoor" op een langere jacht naar genezing en verzoening was. Hij gebruikte de analogie van jagen om uit te leggen dat er nog veel te doen is.

Voor Antoine is een belangrijk punt van zorg de formele erkenning door de Canadese regering dat de residentiële scholen deel uitmaakten van een systematische poging tot "culturele genocide", of, zoals hij het uitlegde, een poging "om de indiaan in het kind te doden" en de kinderen te assimileren.

https://www.kn.nl/donaties/