fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Factcheck: katholieken boos op Stephen Fry?

KN Redactie 19 mei 2017
image
Stephen Fry in 2011 in Nederland. (Foto: Flickr.com - CCBY Marco Raaphorst)

Wat klopt er van de suggestie dat boze Ierse katholieken Stephen Fry vervolgd wilden zien wegens godslastering?

Bewering

Katholiek Ierland klaagt komiek Stephen Fry aan vanwege ‘godslastering’

Bronnen:

O.a. de Volkskrant, Elsevier, The Post Online

Een vreemd verhaal, dat inmiddels al met een sisser afliep: de Britse komiek Stephen Fry zou in Ierland voor de rechter moeten verschijnen nadat hij God in een tv-interview een ‘maniak’ en een ‘egoïst’ had genoemd, omdat Hij ernstige ziektes bij kinderen toelaat.

“Helaas voor hem sprak hij deze woorden uit in het rooms-katholieke Ierland”, schreef de Volkskrant. Een Ier stapte naar de politie om aangifte te doen. Als het tot daadwerkelijke vervolging was gekomen, had Fry een boete tot € 25.000,- kunnen krijgen op basis van de zogeheten Defamation Act uit 2009. Zover zal het niet komen, want de Ierse politie heeft het onderzoek inmiddels gestaakt, zo meldden de media vorige week.

Maar het beeld was neergezet: boze katholieken eisen strafvervolging van een atheïst, zich beroepend op een obscure blasfemiewet! Een aanval op de vrijheid van meningsuiting, vonden vele atheïsten en andere voorvechters van het vrije woord. Onder die laatsten waren trouwens ook katholieken, zoals de Engelse conservatieve politicus Benedict Rogers, die op The Huffington Post wees op het gevaar van blasfemiewetten voor de menings- en godsdienstvrijheid.

Dat roept de vraag op: wie was er überhaupt vóór de aanklacht tegen Fry? Zijn uitspraken stammen al uit 2015 en zijn destijds ruimschoots bekritiseerd, onder meer maar niet uitsluitend vanuit christelijke hoek. Het pleit was al beslecht, kun je zeggen – met inhoudelijke argumenten, zoals het hoort; niet met juridische dreigementen. Vanwaar dan plots die aanklacht?

Volgens de Ierse krant The Independent was de klager een man die anoniem wilde blijven, zich “niet persoonlijk gekwetst voelde”, maar het slechts zag als zijn “burgerplicht” om deze “misdaad” aan te geven. Het klinkt niet als katholieke verontwaardiging, maar als een voorgekookt plan om de impopulaire Defamation Act om zeep te helpen. Dat was eerder vergeefs geprobeerd langs politieke weg; wellicht wilden de tegenstanders het nu, met Fry als excuus, via een proefproces proberen.

Terecht of onterecht, daarover kunnen de meningen verschillen – maar in elk geval is er van ‘boze katholieken’ geen sprake. De reden dat de aanklacht werd geseponeerd, was ook dat de Ierse politie onvoldoende mensen vond die zich gekwetst voelen door Fry.

Conclusie

De suggestie dat de aanklacht tegen Stephen Fry uit katholieke hoek komt, is in elk geval onbewezen, en hoogst twijfelachtig. Hoewel evenzeer speculatief, is het aannemelijker dat de klacht uit atheïstische hoek komt, niet om Fry aan te vallen, maar om de Ierse wet tegen godslastering aan te ­vallen.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.