De “meedogenloze” en “hardvochtige” beslissing van de regering-Trump om de Amerikaanse humanitaire en ontwikkelingshulp te bevriezen “bedreigt de levens en waardigheid van miljoenen” mensen over de hele wereld. Dat stelt de koepel van katholieke hulporganisaties Caritas Internationalis.
Het stopzetten van bestaande ontwikkelingsprogramma’s en het terugroepen van overzees personeel “zal essentiële diensten voor honderden miljoenen mensen in gevaar brengen, decennia van vooruitgang in humanitaire en ontwikkelingshulp ondermijnen, regio’s destabiliseren die afhankelijk zijn van deze cruciale steun en miljoenen veroordelen tot mensonterende armoede of zelfs de dood”, aldus Caritas in een verklaring op 10 februari.
Caritas Internationalis is de in het Vaticaan gevestigde koepel van 162 nationale katholieke organisaties voor hulpverlening, ontwikkeling en sociale dienstverlening, die actief zijn in meer dan 200 landen en gebieden over de hele wereld.
De Amerikaanse president Donald J. Trump kondigde eerder aan alle buitenlandse hulp voor 90 dagen te bevriezen.
Caritas erkent “het recht van elke nieuwe regering om haar strategie voor buitenlandse hulp te herzien”, maar “de meedogenloze en chaotische manier waarop dit hardvochtige besluit wordt uitgevoerd, bedreigt de levens en waardigheid van miljoenen mensen”.
Alistair Dutton, secretaris-generaal van Caritas Internationalis, zei dat hulpprogramma’s wereldwijd gedwongen zullen worden om personeel te ontslaan en diensten te sluiten of in te krimpen. “De daaruit voortvloeiende schade voor mensen, met name de allerarmsten over de hele wereld, zal catastrofaal zijn en het leven en de waardigheid van miljoenen mensen bedreigen.”
Caritas Internationalis werkt samen met haar partners om manieren te vinden “om de gevolgen van de bevriezing te beperken en zoveel mogelijk kwetsbare mensen te blijven ondersteunen”, zegt Dutton.
De Canadese kardinaal Michael Czerny, prefect van het Dicasterie voor de Bevordering van de Integrale Menselijke Ontwikkeling, zei tegen persbureau AP dat elke regering het recht heeft om haar uitgaven te herzien, maar ook de plicht heeft om reeds gedane beloften na te komen.
“Er zijn programma’s in uitvoering en er zijn verwachtingen en we zouden zelfs kunnen zeggen toezeggingen. Het verbreken van toezeggingen is een ernstige zaak”, aldus de kardinaal.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.