fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Feministen woedend op voormalig Growing Pains-acteur Kirk Cameron

KN Redactie 5 mei 2016
image
Acteur en producer Kirk Cameron (45). (Foto: AP)

Acteur en producer Kirk Cameron (45), vooral bekend vanwege zijn rol in de jaren tachtig comedyserie Growing Pains, heeft zich de woede van feministen op de hals gehaald.

Cameron, een evangelicaal christen, verdedigde vorige maand in een interview met The Christian Post de bijbelse visie op het huwelijk tussen man en vrouw.

Liefhebben

Cameron, die momenteel met het huwelijksevenement Love Worth Fighting For langs kerken in Amerika trekt, zei dat huwelijken verbeteren als man en vrouw zich op hun eigen verantwoordelijkheid richten en niet op wat de ander zou moeten doen.

Volgens de voormalig Growing Pains-acteur moet een man zijn vrouw liefhebben en haar niet vertellen dat ze zich aan hem moet onderwerpen.

Seksitisch en vernederend

Cameron voegde daaraan toe dat een vrouw haar man moet eren en respecteren, de leiding van haar man moet volgen, en dat zij hem niet moet vertellen hoe hij een betere echtgenoot zou moeten zijn.

Volgens Cameron is er hoop op echte verandering in een huwelijk wanneer man en vrouw, ongeacht hoe ze met elkaar omgaan, elk hun deel doen.

Dit zette kwaad bloed bij feministen. In verschillende Amerikaanse media en op Twitter en Facebook kreeg Cameron felle kritiek. Zo zouden zijn uitspraken seksistisch en vernederend voor vrouwen zijn.

‘Onderwerpen aan hun mannen’

Cameron krijgt bijval van diverse Amerikaanse christelijke en katholieke commentatoren.

“Maar het lijkt me dat Cameron gewoon mensen aanspoort om de beste man of vrouw te zijn die ze kunnen zijn, en (dat hij) de christelijke visie op het huwelijk hooghoudt. Ja, de christelijke visie van het huwelijk instrueert vrouwen zich te onderwerpen aan hun mannen, maar het draagt mannen op ‘heb uw vrouw lief, zoals ook Christus de Kerk heeft liefgehad’ (Ef. 5,25), in het proces van aan het hoofd staan van hun huishouding”, schrijft Claire Chretien op LifeSiteNews.

‘Omwille van hun vrouwen’

Volgens haar is het meest genegeerde deel van deze passage uit de brief van de heilige apostel Paulus aan de Efeziërs, de opdracht van de mannen om van hun vrouw te houden zoals Christus de kerk heeft liefgehad. “Als je gelooft in het christelijke onderricht, betekent dit dat mannen bereid moeten zijn om alles te offeren, inclusief hun leven, omwille van hun vrouwen”, aldus Chretien.

‘Seksistisch? Nauwelijks’

“En laten we niet vergeten”, vervolgt ze, “dat Cameron een punt heeft: over het algemeen leiden mannen hun gezin, meestal door hen financieel te ondersteunen en het verstrekken van een mannelijk evenwicht in de vrouwelijkheid van hun vrouwen”.

“Is Cameron seksitisch? Nauwelijks”, aldus Chretien. “Het lijkt mij dat hij gewoon wat onomstreden waarheden over het huwelijk benoemt: mannen en vrouwen hebben verschillende rollen in het sacrament, echtgenoten moeten hun vrouw koesteren en aanbidden, en huwelijken kunnen gesterkt worden door personen die werken aan het verbeteren van zichzelf, in plaats van hun wil aan hun wederhelft op te leggen.”

Growing Pains

Cameron speelde van 1985 tot en met 1992 in de succesvolle comedyserie Growing Pains.

Op 17-jarige leeftijd bekeerde hij zich tot het christendom; tot dan toe was Cameron atheïstisch.

Bekijk hieronder de intro van Growing Pains.