<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Filipijnen: bisschoppen botsen met regering

KN Redactie 3 juli 2018
image
De Filipijnse president Rodrigo Duterte (Foto: CNS)

De Filipijnse bisschoppen ontkennen dat de Kerk in hun land betrokken is bij pogingen de regering te destabiliseren. Ze deden dit na verschillende berichten waarin iets dergelijks gesuggereerd werd, meldt UcaNews.

Zo zou de aartsbisschop van Manila, kardinaal Tagle, gezegd hebben dat de Kerk “het leiderschap van de regering zou moeten afnemen”. Het aartsbisdom ontkende de berichten en stelde dat de kardinaal alleen pastorale verklaringen heeft afgegeven.

Uitspraken Duterte

De berichten duiken op in een periode waarin president Rodrigo Duterte opnieuw het nieuws haalde met een tirade tegen God, die volgens hem “stom” is.

De Filipijnse Lekenraad en de bisschop die de commissie voor leken van de bisschoppenconferentie leidt, hebben Dutertes uitspraken veroordeeld. Ze “wijzen deze niet staatsmannelijke, onware en onbeschaafde manieren, toespraken en aanvallen op ons geloof af, net als de beledigingen die richting onze God worden geworpen”.

Berouw tonen

Volgens hen moet Duterte berouw tonen over zijn uitspraken, “man genoeg” moeten zijn om te erkennen dat ze verkeerd zijn en “volwassen genoeg” om ermee op te houden.