<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Filipijnse president bedreigt Kerk en andere critici

Catholic News Service 9 april 2019
image
Een studente en een religieuze tijdens een Mars voor het Leven in Manila in februari 2018. CNS Photo - Romeo Ranoco, Reuters

De Filipijnse president Rodrigo Duterte heeft gedreigd al zijn critici, onder wie ook bisschoppen en andere geestelijken, op te laten pakken.

Tijdens een bijeenkomst met openbaar aanklagers dreigde hij vorige week een “revolutionaire oorlog” af te kondigen als zijn critici hem “naar mijn limiet” duwen. “Ik zal jullie allemaal arresteren. Ik zet jullie samen met de criminelen, rebellen en drugsbazen.”

Kerk ligt overhoop met Duterte

Onder meer de Kerk ligt al langer overhoop met Duterte over diens gewelddadige aanpak van de drugshandel en zijn inspanningen om de doodstraf weer in te voeren.

Bisschop Gerardo Alminaza van San Carlos zei dat ook zonder het dreigement van vorige week het aantal moorden de pan uit rijst. “Arme mensen leven al in angst”, verwees hij naar een incident in zijn eigen bisdom. Daar werden op 30 maart veertien boeren neergeschoten nadat ze er door de politie van waren beschuldigd communistische rebellen te zijn.

Hij zei te bidden dat Duterte zijn dreigement niet ten uitvoer brengt. Het zou, aldus mgr. Alminaza, de onrust alleen maar verder doen toenemen.

Dreigement Duterte ‘is uiting van een wanhopig man’

Broeder redemptorist Ciriaco Santiago documenteert de drugsgerelateerde moorden. Hij vroeg zich af “welke rechten er nog over zijn” gezien de vele mensenrechtenschendingen van de huidige overheid.

“De Kerk bloeit in iedere chaos. In tijden waarin zij vervolgt wordt, nemen meer mensen de uitdaging aan om de mantels van profeten aan te trekken. De huidige uitdaging is voor ons allen om samen te komen om ons te verzetten tegen deze dreiging van een dictatuur.”

Volgens pater Danilo Pilario, decaan van een theologie-opleiding, is Dutertes dreigement de uiting “van een wanhopig man”.

‘De geloofwaardige excuses zijn op’

De president voelt druk, zei Pilario: “Eindeloze kritiek over Chinese bemoeienissen, het vermoorden van drugsverslaafden en boeren, en meer recent de vermeende betrokkenheid van zijn familie bij drugssyndicaten kunnen hem naar het randje duwen.”

Volgens de priester hebben Duterte en zijn bestuurders “al hun geloofwaardige excuses opgebruikt”.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.