<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Cultuur

Filipijnen gevaarlijkste land voor activisten

KN Redactie 16 december 2017
image
Demonstratie in Brussel tegen mensenrechtenschendingen in de Filipijnen (foto: Intal/Flickr.com CC)

In de Filipijnen zijn het afgelopen jaar de meeste burgerrechten- en milieu-activisten vermoord. Van januari tot november werden 61 activisten gedood, zo blijkt uit cijfers van de non-gouvernementele organisatie PAN Asia Pacific (PANAP). Op de tweede plaats volgt Brazilië met 22 moorden.

PANAP telde een totaal van 1.977 Filipijnse activisten die in de eerste elf maanden van dit jaar slachtoffer werden van schendingen van de mensenrechten door het leger, paramilitaire eenheden en particuliere veiligheidsdiensten. Volgens het onderzoek werden 72 mensen gearresteerd, 6 bedreigd en 1.838 met geweld verdreven uit hun land.

Linkse rebellen

PANAP zet zich in voor het recht op voedsel, tegen het gebruik van pesticiden en voor duurzame vormen van landbouw. De organisatie vreest een verdere toename van geweld, nadat president Rodrigo Duterte eind november aankondigde de vredesonderhandelingen met de actieve vooral in Mindanao actieve communisten te staken. Op het tweede grootste eiland van de Filipijnen genieten de linkse rebellen grote sympathie van de onderdrukte boeren en de inheemse bevolking. Mensenrechten- en boerenorganisaties zeggen te zijn “voorbereid op het ergste”.

Priester

Ondertussen gaan de moorden gewoon door. Op 4 december werd de katholieke priester Marcelino ‘Tito’ Paez vanaf een motor doodgeschoten. Paez was de coördinator van de landelijke missionarissen van de Filipijnen die zich inzetten voor de rechten van armen en boeren. (KNA)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.