<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Franciscus over Benedictus: ‘man die de heiligheid belichaamt’

KN Redactie 22 juni 2016
image
Foto: AP

Paus Franciscus prijst zijn voorganger uitvoerig in het voorwoord dat hij schreef voor een nieuw boek met verzameld werk van emeritus-paus Benedictus XVI.

‘Geknielde theologie’

Daarin schrijft Franciscus onder meer: “Elke keer als ik de werken van Joseph Ratzinger/Benedictus XVI lees, wordt het me steeds duidelijker dat hij heeft gedaan en doet aan ‘geknielde theologie’”.

“Geknield, want buiten dat hij een groots theoloog is en een leermeester van het geloof, zie je dat hij een man is die echt gelooft, die echt bidt; je ziet dat hij een man is die de heiligheid belichaamt, een man van vrede, een man van God.”

65 jaar priester

Het voorwoord van Franciscus over de emeritus-paus staat in een boek met verzameld werk van Benedictus XVI rond het thema priesterschap. Het boek Insegnare e imparare l’Amore di Dio (‘De liefde van God onderwijzen en leren’) verschijnt bij gelegenheid van het 65-jarig priesterjubileum van de emeritus-paus, komende woensdag 29 juni.

De dag ervoor, dinsdag, viert Benedictus zijn jubileum in het Vaticaan en krijgen hij en paus Franciscus de eerste exemplaren van het boek uitgereikt. Het boek verschijnt in zes talen en is het eerste van een reeks boeken met werk van de emeritus-paus die de komende tijd zullen verschijnen.

‘Beslissende factor’

Verwijzend naar het aftreden van Benedictus als paus in 2013 en zijn verzekering destijds dat dit niet bekende dat hij de kerk in de steek zou laten, schrijft Franciscus verder: “Ik zou willen toevoegen dat het misschien wel juist vandaag is, als emeritus-paus, dat hij ons op de meest heldere manier een van zijn grootste lessen geeft over ‘geknielde theologie’.”

Want misschien wel vooral nu, schrijft Franciscus, blijft Benedictus XVI “op een nog verhelderende manier getuigen van de ‘beslissende factor’.”

Het gebed

Dat is dat “de eerste en belangrijkste taak niet het afhandelen van de ‘lopende zaken’ is, maar bidden voor de anderen, zonder onderbreking, lichaam en geest, precies zoals de emeritus-paus vandaag doet.” (KN/Repubblica)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.