fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

‘Focus op het essentiële’: abt Lode Van Hecke nieuwe bisschop van Gent

KN Redactie 27 november 2019
image
Abt Lode Van Hecke in de Kloosterserie van KRO-NCRV Screenshot: npostart.nl/de-mooiste-kloosters-van-europa

Paus Franciscus heeft Lode Van Hecke benoemd tot bisschop van Gent. De 69-jarige abt van de trappistenabdij van Orval volgt mgr. Luc Van Looy op, die eind 2018 met emeritaat ging.

De benoeming werd vandaag in Brussel bekendgemaakt. Van Hecke wordt op 23 februari in de Gentse Sint-Baafskathedraal tot bisschop gewijd.

‘De Geest is kracht en moed’

In een eerste boodschap aan de gelovigen in het bisdom Gent schrijft Van Hecke onder meer dat zijn motto als abt, ‘In de vreugde van de Geest’, ook zijn bisschopsmotto zal zijn.

“De vreugde is de bevestiging van echt leven, van vrede en harmonie. In die zin is vreugde wervend zonder zich op te dringen. Maar het is de vreugde van de Geest. Hij is het principe van dynamisme en vernieuwing. Zijn vreugde is dus geen beate stilstand, maar elan en enthousiasme. Hij is kracht en moed. Daar staan we voor. Gods Geest houdt de toekomst open, ook in de moeilijkste omstandigheden.”

Hij schrijft verder onder meer te beseffen dat zijn episcopaat normaal gesproken kort zal zijn: bisschoppen dienen op hun 75e hun ontslag aan de paus aan. “Een reden te meer om ons te concentreren op het essentiële en ons niet te verliezen in bijkomstigheden.”

Trappisten worden zelden bisschop

Van Heckes benoeming is bijzonder: trappisten worden slechts zeer zelden bisschop. Hij is wereldwijd op dit moment de tweede trappist die op zijn wijding wacht. Slechts één trappist is op dit moment bisschop.

‘Een dienst waaraan ik nooit gedacht zou hebben’

Van Hecke schrijft dat hij is geroepen “tot een dienst waaraan ik nooit gedacht zou hebben”. Hij verwacht te “mogen luisteren en bijleren. Maar ik zal ook de vorming bevorderen. Ik hoop wonden te kunnen helpen helen en mensen uit hun materiële of geestelijke armoede te halen. Ik dank nu reeds al wie in de bres springt, zijn handen durft vuil te maken en geen schrik heeft van een schrammetje. Het Evangelie heeft daar andere uitdrukkingen voor, maar ze komen op hetzelfde neer”.

“Ik hoop wonden te kunnen helpen helen en mensen uit hun materiële of geestelijke armoede te halen”
- Bisschop-elect Lode Van Hecke

Het woord ‘abt’, schrijft Van Hecke, betekent ‘vader’: “Ik weet wat verbondenheid betekent en zijn leven geven: leven opwekken, beschermen en bevorderen. Het is kansen bieden en risico’s nemen, gestimuleerd door vertrouwen en positieve ervaringen. Het is aanwezig zijn als het moet en de juiste (eventueel moeilijke) beslissingen nemen. Maar het is ook ruimte bieden en initiatieven steunen. Ik ken het onderscheid tussen paterniteit en paternalisme”.

De trappisten van Orval

Lode Van Hecke werd in 1950 geboren in het West-Vlaamse Roeselare. Hij wilde arts worden, maar ervoer een priesterroeping. Hij studeerde hierop een jaar aan het seminarie van Brugge en vervolgens filosofie aan de Katholieke Universiteit Leuven.

Tijdens zijn militaire dienst leerde hij de trappisten van Orval kennen, in het Waalse bisdom Namen. Na afronding van zijn Leuvense filosofiestudie begon Van Hecke daar in 1976 aan zijn noviciaat. In 1983 legde hij zijn eeuwige geloften af en in 1995 werd hij priester gewijd door de bisschop van Namen, mgr. André Léonard.

Directeur van de brouwerij van Orval

Voordat Van Hecke in 2007 tot abt van Orval gekozen werd, was hij onder meer prior en gastenbroeder van de abdij van Orval. Ook was hij econoom en directeur van de aan de abdij verbonden bierbrouwerij.

Van 2002 tot 2004 werkte hij bovendien in Rome als secretaris van de abt-generaal van de cisterciënzer orde.

Kijk hier voor een interview met abt Lode Van Hecke in de Kloosterserie van KRO-NCRV.