fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Forse kritiek op Frans gedeeltelijk uitzendverbod pro-Downfilmpje

KN Redactie 24 november 2016
image
Scene uit het filmpje 'Dear Future Mom', dat van de Franse Raad van State niet als commercial of mededeling van algemeen nut op het publieke net vertoond mag worden.

Het besluit van de Franse Raad van State dat een filmpje dat positief is over mensen met Downsyndroom niet als commercial op het Franse publieke net vertoond mag worden, krijgt forse kritiek van een stichting die zich voor deze mensen inzet.

“Het is zo absurd, ik heb nooit gehoord over een zo ongehoord vonnis”, zegt Michelle Sie Whitten, voorzitster van de Global Down Syndrome Foundation, tegen Catholic News Agency. Ze noemt de uitspraak “schokkend” en “beledigend” en vindt dat die “tegen de vrijheid van meningsuiting ingaat”.

Dear Future Mom

Het filmpje Dear Future Mom werd in 2014 gelanceerd voor de Wereldwijde Downsyndroom Dag en is online al meer dan zeven miljoen keer bekeken. Het toont kinderen met Downsyndroom die een zwangere vrouw van wie het ongeboren kind Down heeft, geruststellen door opgewekt vertellen over hun leven.

Niet als commercial op publiek net

Op 10 november oordeelde de Franse Raad van State dat het filmpje niet als commercial of mededeling van openbaar nut op het publieke net vertoond mag worden. Het zou niet aan de daarvoor geldende criteria voldoen. In andere hoedanigheden mag het overigens wel uitgezonden worden.

In haar uitleg noemde de Raad het “waarschijnlijk” dat de video “het geweten verontrust van vrouwen die rechtmatig andere persoonlijke levenskeuzes hebben gemaakt”.

Abortus

Het is een verwijzing naar abortus. Veel ouders kiezen daarvoor als ze weten dat hun ongeboren kind het Syndroom van Down heeft. Volgens de Franse Lejeune-stichting, die bij de Raad van State beroep tegen het gedeeltelijke uitzendverbod had aangetekend, gebeurt dat in Frankrijk in 96% van de gevallen.

‘Hellend vlak’

Volgens Michelle Sie Whitten moet het besluit van de Raad van State onmiddellijk herroepen worpen. “We moeten hiertegen opstaan. We moeten ons verenigen met de mensen in Frankrijk die begrijpen dat het een hellend vlak is.”

Gelukkig

Vooruitgang in de zorg voor mensen met het Syndroom van Down heeft hun levensverwachting en kwaliteit van leven de afgelopen decennia doen stijgen.

In een onderzoek uit 2011 gaf 99% van de ondervraagde mensen met Down aan gelukkig te zijn met zijn of haar leven. Dat percentage ligt hoger dan het percentage mensen in de gehele bevolking dat aangeeft gelukkig te zijn.

Europees Hof voor de Rechten van de Mens

De Franse Lejeune-stichting heeft inmiddels aangekondigd het besluit van de Raad van State te zullen aanvechten bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Voorzitter Jean-Marie Le Mene stelde in een verklaring dat de Raad van State met het vonnis de vernietiging en bescherming van menselijk leven op een lijn stelt “alsof de twee daden dezelfde waarde zouden hebben”.

‘De waarheid tonen’

Ook vanuit de hoek van ouders met kinderen met Down komt veel kritiek. Voorzitster Renate Lindeman van belangengroep Downpride stelde in een opiniebijdrage in de Huffington Post dat de uitspraak bijdraagt aan de “mythe” dat “Downsyndroom een leven van lijden” betekent en “een last” voor gezinnen en de samenleving.

Lindeman zou liever zien dat het filmpje verplicht wordt gesteld “voor ieder stel dat een selectieve abortus voor Downsyndroom overweegt. Laten we hen de waarheid tonen dat gezinnen met Downsyndroom een enorm goede kwaliteit van leven hebben”.

#SourireFrance

In reactie op de uitspraak begonnen Poolse pro-lifers eerder deze week een campagne op Twitter. Onder de hashtag #SourireFrance (‘Lach, Frankrijk’) worden foto’s verspreid van lachende kinderen met het Syndroom van Down.

Ook is er een petitie gestart waarin de Franse overheid wordt gevraagd het gedeeltelijke uitzendverbod op te heffen.

Jerome Lejeune

De Jerome Lejeune-stichting is vernoemd naar de Franse katholieke arts Jerome Lejeune, die de genetische oorzaak voor het syndroom van Down in 1958 ontdekte. Hij was de eerste voorzitter van de Pauselijke Academie voor het Leven. Er loopt een zaligverklaringsproces voor hem.

De Amerikaanse tak van de Lejeune-stichting lanceerde in 2015 voor Vaderdag het filmpje My Dear Dad als eerbetoon aan vaders van kinderen met Downsyndroom. (CNA)

Het filmpje Dear Future Mom:

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.