<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus komt aan in Polen; noemt vermoorde Jacques Hamel ‘heilige priester’

KN Redactie 27 juli 2016
image
Paus Franciscus bij het vliegtuig van Alitalia dat hem naar Polen bracht, voor een pausbezoek aan het land en aan de Wereldjongerendagen. (Foto: AP)

[FOTO’S] Paus Franciscus heeft voet op Poolse bodem gezet, waar hij tot en met zondag zal zijn in het kader van de WJD. In de persconferentie onderweg noemde hij de vermoorde Jacques Hamel een “heilige priester” en zei hij dat de wereld in oorlog is, maar dat het geen oorlog tussen godsdiensten is.

In het vliegtuig onderweg naar Polen gaf de paus gewoontegetrouw een persconferentie.

Jacques Hamel, ‘deze heilige priester’

Gevraagd naar de moord, dinsdag, op de Franse priester Jacques Hamel, zei Franciscus volgens de Catholic Herald: “Het echte woord is oorlog… ja, het is oorlog. Deze heilige priester stierf op hetzelfde moment dat hij bad voor de hele Kerk.”

Hij voegde toe: “Ik wil enkel ophelderen dat als ik over oorlog spreek, ik werkelijk over oorlog spreek … een oorlog van belangen, om geld, bronnen. … Ik spreek niet over een oorlog van godsdiensten, godsdiensten willen geen oorlog. De anderen willen oorlog.”

Condoleance voor moord op Jacques Hamel

Intussen stuurde de Vaticaanse staatssecretaris Pietro Parolin namens de paus een condoleancebericht aan aartsbisschop Dominique Lebrun van Rouen, het bisdom waar de plek van de aanslag onder valt, zo schrijft de Herald.

De kardinaal zegt daarin dat paus Franciscus “in het bijzonder ontdaan” was “dat deze geweldsdaad plaatsvond in een kerk tijdens de Mis, de liturgische handeling die Gods vrede afsmeekt voor de hele wereld”.

Met het oog op deze meest recente geweldsdaad bidt de paus dat God “in allen gedachten inspireert van verzoening en broederschap”.

WJD officieel geopend met Mis

Voorafgaand aan zijn bezoek aan Polen en de WJD had de paus, zoals hij steeds doet voor reizen, de basiliek van Santa Maria Maggiore bezocht, om de bescherming van Maria voor zijn reis te vragen.

Na de voorprogramma’s openden de Wereldjongerendagen dinsdagavond met een Mis op het veld waar dit weekend ook de traditionele avondwake en slotmis met de paus plaatsvinden. Katholiek Nieuwsblad was erbij. (CH)

Volg de Wereldjongerendagen via de berichten en via de blogs van Laetitia Verbeiren en Janneke Al op deze website.

Een beeldreportage van de paus tijdens zijn reis en bij de aankomst in Polen, en van de jongeren in Krakau (foto’s: AP):

[widgetkit id=”21″]

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.